Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen heeft grote moeite om het rampgebied te bereiken, zo heeft een woordvoerster van de organisatie dinsdag laten weten.

Enkele medewerkers zijn al gearriveerd, maar door de harde wind kon een binnenlands vliegtuig met bestemming de getroffen stad Tacloban nog niet bereiken. Ook een helikopter bood geen soelaas.

En er zijn meer hindernissen: de wegen liggen bijvoorbeeld vol puin en een vliegtuig met hulpgoederen dat vrijdag vanuit Nederland zou vertrekken, kan maandag pas weg omdat er voor die tijd geen toestel beschikbaar is.

''De situatie is dramatisch, het is hier totale chaos",' stelt Natacha Reyes, die de hulpverlening van Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen coördineert.

''Het rampgebied is ontzettend lastig te bereiken en dat vertraagt de hulpverlening. We proberen de mensen in de meest afgelegen gebieden te bereiken: vaak krijgen zij het laatst de hulp die ze zo hard nodig hebben.'' Aangezien de communicatienetwerken uitgevallen zijn, is er maar weinig informatie over de toestand in afgelegen gebieden.

Honderd

In totaal gaan deze week zo'n honderd internationale medewerkers die kant op, zoals artsen, verpleegkundigen, chirurgen, logistieke medewerkers, psychologen en water-en-sanitatiespecialisten. Eén Nederlander is al in de Filipijnen, twee anderen vertrekken een dezer dagen. Mogelijk stuurt Artsen Zonder Grenzen in de loop van de week nog meer Nederlanders.

Artsen Zonder Grenzen brengt deze week in totaal 300 ton goederen naar de Filipijnen, zoals medisch materiaal, tenten, hygiënekits en uitrusting voor waterzuivering. Om de noodhulp in goede banen te kunnen leiden, gaan ook laptops en telefoons die kant op.

Defensievliegtuig

De Nederlandse regering zet een defensievliegtuig in voor transport van noodhulp naar de slachtoffers van de tyfoon. Het vliegtuig brengt hulpgoederen van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Dat hebben de ministers Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis (Defensie) laten weten.

Het toestel neemt tentzeilen mee, drinkwatermateriaal, drinkwaterzuivering, medicijnen en jerrycans. Die inzet komt bovenop de ruim twee miljoen euro die Ploumen zaterdag al beschikbaar stelde. ''We moeten doen wat we kunnen om de mensen te helpen'', zei minister Ploumen.

Het vliegtuig vertrekt vermoedelijk donderdag vanaf luchthaven Eindhoven naar de Filipijnen.

Het ministerie staat over verdere hulpverlening voortdurend in contact met de VN, die een belangrijke coördinerende rol heeft, en de EU. Minister Hennis: ''We kunnen de bevolking van de Filipijnen niet aan haar lot overlaten.''

Bekijk een kaart van het rampgebied:

Overzicht: Filipijnen vaak getroffen door zware stormen