De Tweede Kamer wil precies weten waarom de NS een tegenvaller van 119 miljoen euro door het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra niet zelf kan dragen. 

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) moeten dit in het voorjaar aan de Kamer laten weten.

Tijdens een eerder Kamerdebat bleek dat Dijsselbloem het onverantwoord vond om de totale rekening van het drama met de Fyra bij de NS neer te leggen. De NS betaalt in totaal al 465 miljoen euro en nog eens 119 miljoen euro erbij is onrealistisch, aldus de minister.

Dijsselbloem waarschuwde dat de NS minder kan investeren als dat bedrag er ook nog eens bijkomt. De staatskas loopt 119 miljoen euro aan dividend mis door het wegvallen van de Fyra.

Onderbouwing

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wilde, gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer, een onderbouwing van de uitspraken van Dijsselbloem over de investeringsruimte van de NS. Die uitleg komt over enkele maanden, tegelijk met de uitgewerkte bezuinigingsopdracht voor de NS om de overige tegenvallers op te kunnen vangen.

De tegenvaller van 119 miljoen wordt door het kabinet nu gezocht in het Infrafonds. Dat is eigenlijk bedoeld om wegen, spoor- en waterverbindingen aan te leggen.

CDA, D66, PVV en SP spraken zich hard uit tegen dit voornemen. Ook de VVD vroeg Dijsselbloem eerder of het niet anders kon.