Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is positief over een plan van het CDA om het opzetten van coöperatieve kredietunies voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) te stimuleren.

In een brief aan de Tweede Kamer nodigde Dijsselbloem het CDA maandag uit hiervoor een initiatiefwetsvoorstel in te dienen. Op dit moment zijn er nog veel wettelijke beperkingen voor kredietunies, omdat ze al snel aan dezelfde verplichtingen moeten voldoen als banken.

De CDA-Kamerleden Eddy van Hijum en Agnes Mulder lanceerden hun voorstel in maart. Ze wezen op de situatie in de Verenigde Staten, waar kredietunies volop een aanvulling vormen voor kredietverlening door banken.

Het CDA wil dat er binnen vijf jaar vijftig kredietunies zijn in Nederland. Die zouden leningen tot 250.000 euro moeten kunnen verstrekken. In het mkb zijn hiervoor al diverse initiatieven ontwikkeld.

Het kabinet ziet een oplossing voor zich waarbij in de toekomst een onderscheid wordt gemaakt tussen kleine en grote kredietunies. De kleinere zouden mogelijk geheel buiten toezicht geplaatst kunnen worden, terwijl de grotere wel aan verschillende toezichtseisen zouden moeten voldoen. De Europese Commissie moet daar dan wel mee akkoord gaan. 

De kredietunies die nu opgericht worden zouden trouwens allemaal gekwalificeerd worden als zeer klein. Maar met het oog op mogelijke groei van deze kredietunies is "een duidelijk perspectief" belangrijk, aldus Dijsselbloem.