''Schandalig.'' Zo noemt D66 de zienswijze van Mark Verheijen van de VVD dat 'Eurofielen' als de Belgische liberaal Guy Verhofstadt een groter gevaar zijn voor Europa dan de rechtspopulisten als de Franse Marine le Pen.

''Geharnaste'' Eurofielen maken mensen bang voor overwicht vanuit Brussel en ondergraven daardoor juist het draagvlak voor Euopa, aldus Verheijen, Europa-woordvoerder van de VVD, zaterdag in TROS Kamerbreed.

Hij zei daarbij bijvoorbeeld te doelen op Verhofstadt, de fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement.

Waakzaam

Alexander Pechtold van D66 zei in WNL op Zondag dat het een ''zeer gevoelige politieke uitspraak'' is , met name omdat er een vergelijking wordt gemaakt tussen iemand als Verhofstadt en ''geen al te frisse types''.

Le Pen komt komende week bij Geert Wilders op bezoek. ''We moeten waakzaam zijn voor nieuwe vrienden van Wilders '', aldus Pechtold verder.

JOVD

De JOVD, de jongerentak van de VVD, liet zaterdag ook al weten 'onaangenaam verrast' te zijn door het standpunt van Verheijen, en noemde de vergelijking "smakeloos".

"De liberale jongeren menen dat de blijkbaar inconsistente opstelling van de VVD in het dossier Europa een grotere bedreiging vormt voor dat vertrouwen", aldus de JOVD. De vereniging zei te hopen dat de uitspraak een "slip of the tongue'' was en zo snel mogelijk werd teruggenomen.

Excuses

Verheijen heeft inmiddels excuses aangeboden voor zijn uitspraken. "Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan."

Verheijen is "wel van mening dat voortdurend praten over meer Europa, over een federaal Europa waarbij lidstaten hun identiteit verliezen, slecht is voor het draagvlak voor Europa. Dat is niet iets dat mensen willen en daardoor keren zij zich van Europa af.''

''Van suggesties als zou Guy Verhofstadt erger of gevaarlijker zijn dan Marine Le Pen neem ik nadrukkelijk afstand. Dat is ook niet bedoeld'', aldus Verheijen zondagmiddag.

Verheijen is ''wel van mening dat voortdurend praten over meer Europa, over een federaal Europa waarbij lidstaten hun identiteit verliezen, slecht is voor het draagvlak voor Europa. Dat is niet iets dat mensen willen en daardoor keren zij zich van Europa af.''