Het kabinet draagt Leeuwarden officieel voor als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. De Friese hoofdstad zal zich richten op "cultuur in de breedste zin van het woord".

Dat maakt minister Jet Bussemaker (Cultuur) vrijdag bekend.

In september werd al bekend dat een internationale jury Leeuwarden koos ten koste van de andere kandidaten Eindhoven en Maastricht. Het kabinet heeft zich daar nu bij aangesloten.

Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mogen Nederland en Malta een stad aanwijzen. Eerder is de Maltese hoofdstad Valetta al benoemd tot culturele hoofdstad.

Reactie Burgemeester

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden is er blij mee. ''Leeuwarden gaat nu de samenwerking met andere Europese regio's en de rest van Nederland verder vorm geven. Wij gaan ervan uit dat onze kandidatuur door de ministers van Cultuur van de Europese Unie zal leiden tot de aanwijzing van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.''

Iepen Mienskip

Het motto dat Leeuwarden in 2018 zal hanteren is "Iepen Mienskip", Fries voor gemeenschapszin die naar buiten is gericht. Daarbij richt het evenement zich op de thema's water, land en horizon.

Volgens de 13-koppige jury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het Europese en Nederlandse culturele veld, bracht Leeuwarden met het laagste budget het meest innovatieve voorstel.

De Friese hoofdstad laat volgens het kabinet zien hoe het als Culturele Hoofdstad krimp probeert tegen te gaan door dynamiek naar de regio te brengen. "Mienskip is de participatiesamenleving in optima forma", zegt minister Bussemaker.

De ministers van Cultuur van de Europese Unie moeten in het voorjaar van 2014 Leeuwarden nog definitief toewijzen.