Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans spreekt zijn Russische collega Sergej Lavrov zaterdag over ''gevoelige onderwerpen die recent in onze bilaterale betrekkingen zijn opgeborreld''.

Dat zegt Lavrovs woordvoerder vrijdag.

Nederland en Rusland vieren een vriendschapsjaar en hun lucratieve economische banden. Dat is echter overschaduwd door een reeks incidenten, onder meer als gevolg van homo- en milieuactivisten.

Zo is bijvoorbeeld het Nederlandse schip Arctic Sunrise van de milieubeweging Greenpeace opgebracht voor de Russische noordkust en is de bemanning in Rusland opgesloten.

Iran

Vrijdavond meldde het Russische persbureau ITAR-TASS dat Lavrov ook van plan is om zaterdag naar Genève af te reizen om daar het overleg bij te wonen tussen de wereldmachten en Iran, over het nucleaire programma van dat land. Het is niet bekend of een eventueel bezoek van Lavrov aan Genève gevolgen heeft voor de ontmoeting met Timmermans.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen vrijdagavond en zaterdag een kort bezoek aan Rusland om het feestelijke jaar af te sluiten. Het koninklijk paar wordt vrijdagavond op het Kremlin ontvangen en dineert daar met de Russische president Vladimir Poetin.

Cultuur

Een adviseur van Poetin liet vrijdag weten dat de koning en de president niet van plan zijn om actuele politieke onderwerpen te bespreken, maar zich zullen beperken tot culturele thema's. ''Zoals u weet legt de grondwet van Nederland beperkingen op aan de koning wat betreft de mogelijkheid om politieke onderwerpen te behandelen.''

Willem-Alexander, Máxima en Poetin zullen wel onder meer spreken over de afsluiting van het Nederland-Rusland jaar. Hoewel ''enkele incidenten'' een schaduw hebben geworpen op het einde van het jaar, hadden de festiviteiten als geheel een ''groots en positief karakter'', zo liet de adviseur vrijdag weten.

Achtergronden: 'Ontmoeting met Willem-Alexander niet belangrijk voor Poetin'

Incidenten tijdens Nederland-Ruslandjaar