De Tweede Kamer moet gemeenten te hulp schieten bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat zei Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tijdens een hoorzitting over het asielbeleid. 

"Het water staat ons aan de lippen", zei Van der Laan.

De opvang van vluchtelingen is formeel geen taak van de gemeente. Maar in de praktijk komt het wel op het bordje van de burgemeester terecht als illegale vluchtelingen op straat belanden of, zoals in Den Haag en Amsterdam, in vluchtkerken of -huizen.

De Raad van Europa liet zich vorige week kritisch uit over het Nederlandse asielbeleid. Illegalen zouden niet zonder voedsel en kleding op straat mogen worden gezet. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) noemde de voorlopige uitspraak 'onwenselijk' en betwijfelde of deze wel bindend is.

Bindend

Van der Laan verwacht dat de uitspraak wel bindend kan worden. Maar naast het juridische aspect vroeg hij ook aandacht voor humane en praktische argumenten. Mensen zonder dak boven hun hoofd zijn niet geneigd terug te keren naar hun land van herkomst, zei Van der Laan.

"Uit onderzoek blijkt dat het heidens moeilijk is om als je op straat leeft na te gaan denken over terugkeer. Wat wij nu nodig hebben dat we zorgen voor een rustige situatie, om vanuit daar constructief aan hervestiging te werken."

Vluchtflat

Gemeenten mogen illegalen op dit moment geen onderdak bieden. In Amsterdam verblijven op dit moment zo'n honderd vluchtelingen in een zogenoemde vluchtflat. Eerder zaten ze in een kerk. Teeven zei vorige week dat hij geen actie gaat ondernemen om ze daar uit te krijgen.

"Ik ben niet uit op een confrontatie met de gemeente Amsterdam", zei hij in een Kamerdebat. "Het gaat mij erom dat deze mensen het land verlaten. Daar zoeken we nu een oplossing voor."