
Kamp ziet uitgaven innovatie stijgen
Dat zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een interview met NU.nl in de week van de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.
"Juist nu blijkt dat het bedrijfslevenbeleid, waaronder het topsectorenbeleid, resultaten begint op te leveren. In 2012 is het bedrag dat door overheid en bedrijfsleven in innovatie is gestoken gestegen van 12,1 naar 12,9 miljard."
"Dat is een stijging van 6,5 procent in een jaar tijd. Dat is dus tegen de stroom in en een rechtstreeks gevolg van de snel groeiende samenwerking tussen overheid, bedrijven en onderzoekers."
De investeringen in onderzoek en ontwikkeling vanuit bedrijven stegen met 500 miljoen euro naar 7,3 miljard euro, blijkt uit cijfers van het CBS. De uitgaven van de kennisinstellingen stegen met 300 miljoen euro naar 5,6 miljard euro.
In het interview zegt Kamp verder dat er in Nederland sprake is van een schuldencrisis die kan worden opgelost als iedereen zijn huishoudboekje op orde krijgt.
"Het is daarom verstandig dat bedrijven, overheid en dus ook mensen voorzichtig zijn met uitgaven en dat we er samen voor zorgen dat we meer gaan verdienen.", aldus de minister.
Volgens hem bestaat het schuldenprobleem over de hele linie. "Banken komen 16 miljard tekort om hun balanspositie op orde te brengen en bij de overheid is er in twee jaar tijd 43 miljard meer uitgegeven dan er binnenkwam", stelt hij.
"Bij de bedrijven zie je dat betalingstermijnen oplopen en bij mensen blijkt het schuldenprobleem door de onder water staande hypotheken. Daar komen we alleen maar uit door die schulden aan te pakken en minder uit te geven."
Maar dat remt wel de investeringen.
"Zeker, maar het is toch nodig. Je kunt niet uit een crisis komen door meer schulden te maken. Dat hebben we in 2009 en 2010 bij de overheid gezien. Dat werkt niet, de problemen zijn alleen maar groter geworden."
Wat kunt u dan wel doen?
"Economische mogelijkheden moeten we natuurlijk wel benutten. Daarom hebben we kredietfaciliteiten als de BMKB- en de GO-regeling. Daardoor kan je als onderneming een garantie op je lening krijgen van de overheid. Deze regelingen worden vooral door het MKB gebruikt."
"Daarnaast hebben we kredieten voor ondernemers die door de bank zijn afgewezen, we ondersteunen het vrijkomen van risicokapitaal, we verlichten de druk op de banken door de institutionele beleggers te betrekken."
Zou u als liberale minister niet liever geld dat is uitgetrokken voor stimulering of voor werkgelegenheidsplannen inzetten om de lasten voor bedrijven structureel te verlagen?
"Het gaat erom wat mogelijk is. Ik vind het leuk om minder belasting te heffen en meer uit te geven, alleen in twee jaar tijd 43 miljard teveel uitgeven is voor de samenleving als geheel slecht."
"Bij beperkte financiële mogelijkheden kun je beter gericht investeren en voor maximaal effect zorgen. En onnodige regels wegnemen, dat kost geen geld."
De Europese Commissie blijft vrij somber over Nederland, zo bleek afgelopen week. De economische groei blijft tegenvallen. Hoe kan dat?
"Het is zo dat wij in 2012 en 2013 krimp hebben gehad. De belangrijkste reden voor het teruglopen van de consumptie was de woningmarkt. Wij hebben jaren gehad dat er sprake was van waardestijging van de huizen. Dat leidde tot hogere consumptie, maar dat is helemaal weggezakt en in het tegendeel omgeslagen."
"Inmiddels heeft zelfs 30 procent een waarde die lager ligt dan de waarde van de hypotheek."
Het binnenlandse probleem is toch groter dan de woningmarkt? Wat kunt u als minister doen om de groei te versnellen?
"Ik breng met overtuiging over dat we als een van de weinigen de mogelijkheid hebben om uit het dal te klimmen. Ik geef met plezier aan hoe sterk de positie van Nederland is. Als je kijkt naar onze kenniseconomie, naar de concurrentiekracht, kwaliteit van infrastructuur."
"Nederlandse bedrijven hebben de oplossingen voor mondiale uitdagingen in huis: de bescherming tegen water, de productie van chipmachines en de levering van hoogwaardig voedsel."
Maar als onze uitgangspositie zo goed is zou het toch in 2014 al beter moeten gaan?
"Wij moeten uit een dal komen..."
...dat geldt ook voor de andere Europese landen.
"De krimp bij ons was heftiger. Wij zijn verder weggezakt, met name door de sterk gestegen woningprijzen. En Nederland heeft als exportland een forsere klap van de mondiale crisis."
Uit een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) bleek afgelopen week dat Nederland fors meer moet inzetten op onderwijs en onderzoek om het verdienvermogen te verbeteren.
Om het bedrijfsleven flexibel in te laten spelen op ontwikkelingen moet bovendien iedereen zijn hele leven blijven leren en moet kennis gedeeld worden, zo concludeert de WRR.
Dit vereist een sterkere binding tussen onderwijs en bedrijfsleven, erkent Kamp.
"Als ik op tientallen plekken zie dat onderwijs en bedrijfsleven samenwerken, vind ik dat veel te weinig. Ik wil dat op duizenden plekken zien."
"We doen dat al door goed te kijken naar de behoefte in de markt. Als we dan zien dat er bij leerkrachten in het primair onderwijs weinig gevoel voor techniek is dan maken wij techniek onderdeel van de pabo-opleidingen en vervolgens van het onderwijsprogramma op de basisscholen."
Maar wat zou u verder kunnen doen om die synergie tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid te verbeteren?
"Dat is precies wat we doen met het topsectorenbeleid. Wij zijn afhankelijk van innovatie en dat was het doel van dit beleid."
De WRR zegt juist dat dit topsectorenbeleid, waarbij innovatiesubsidies worden ingezet op negen Nederlandse topsectoren, nu te geïsoleerd werkt.
"Maar juist nu blijkt dat dit topsectorenbeleid resultaten begint op te leveren. In 2012 is het bedrag dat door overheid en bedrijfsleven in innovatie is gestoken gestegen van 12,1 naar 12,9 miljard."
"Dat is een stijging van 6,5 procent in een jaar tijd. Dat is dus tegen de stroom in en een rechtstreeks gevolg van de snel groeiende samenwerking tussen overheid, bedrijven en onderzoekers."
Eigenlijk zegt u: de WRR ondersteunt slechts het beleid waar we al mee bezig zijn.
"Nou, ze zeggen dat de kenniscirculatie goed moet zijn. Ik zie het als een steun in de rug om het beleid voort te zetten en verbeteringen door te voeren."
Ziet u nog wel mogelijkheden om het topsectorenbeleid te verbeteren?
"We trekken de mkb'ers er meer bij, want die blijven nu achter. Daarnaast kan de regeldruk omlaag, want de samenwerking loopt goed."