De Amerikaanse inlichtingendiensten moeten illegaal verzamelde data vernietigen. Dat wil PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, zo laat hij weten aan NU.nl.

Onlangs bleek dat de inlichtingendienst NSA ook gegevens zou hebben opgeslagen van 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken.

Recourt zegt '"zeer verontwaardigd" te zijn over "de massale spionage en privacyschendingen door de VS. Zo gaan bondgenoten niet met elkaar om", aldus de PvdA'er. 

"De PvdA gaat ervan uit dat de regering, alleen en in samenwerking met andere landen en de Europese Unie, krachtig laat horen dat de schending van onze vrijheid op internet door de VS onacceptabel is." Hij wil dat de Amerikanen de illegaal vergaarde gegevens vernietigen. 

"De overheid moet de vrijheid van burgers op internet kunnen garanderen en voorkomen dat massaal en ongericht persoonlijke gegevens van Nederlanders worden verzameld met datastofzuigers." 

Digitale infrastructuur

Ook wil Recourt dat Nederland de digitale infrastructuur beter beveiligt om illegaal aftappen van gegevens onmogelijk te maken.

Dinsdag bleek dat een groot deel van de Kamer een onderzoek wil naar het afluisterschandaal in Nederland. Ook de rol van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD zou hierin moeten worden meegenomen.

De PvdA is vooralsnog tegen zo'n onderzoek, maar wil eerst de verdere onthullingen en lopende onderzoeken afwachten.

Volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat het om 'metadata'. Dat wil zeggen dat de Amerikanen de gesprekken niet hebben afgeluisterd, maar de gegevens over de gesprekken hebben onderschept.

Tijdens het debat over het schandaal hekelde SP'er Ronald van Raak dat Nederland geen opheldering geeft over de samenwerking met NSA. Nederland zou volgens berichten onderdeel zijn van een groep landen dat nauw samenwerkt met de NSA.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken