Brussel wil plastic tasjes verbieden

Het gebruik van milieuvervuilende plastic tassen in de Europese Unie moet drastisch worden beperkt. Dat vindt de Europese Commissie. 

Brussel vindt vooral de dunne wegwerpzakjes een probleem, omdat zij in de regel maar een keer worden gebruikt.

Brussel zou graag zien dat de EU-lidstaten dergelijke tasjes verbieden. Als alternatief stelt de commissie voor dergelijke tassen niet meer gratis weg te geven om het enorme gebruik terug te dringen.

Met de maatregelen moet een vermindering van 80 procent mogelijk worden, aldus Europees Commissaris Janez Potocnik (Milieu) maandag.

100 miljard

Volgens de commissie gebruikte elke Europeaan in 2010 gemiddeld 198 plastic tassen per jaar, van een paar stuks in Denemarken en Finland tot ruim 400 in onder meer Polen. Het gaat om bijna 100 miljard zakjes in totaal. De tassen vervallen tot kleine deeltjes die het milieu belasten.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, die al langer pleit voor maatregelen, is verheugd over de voorstellen uit Brussel. De plastic tasjes worden gemiddeld een kwartier gebruikt. ''Het is een groot milieuprobleem, zeeën liggen er vol mee'', aldus Gerbrandy in een verklaring.

Nederlandse supermarkten maakten in 2011 al de afspraak de gratis plastic tas uit te bannen, benadrukt Gerbrandy. ''Helaas hebben schoen- en kledingwinkels en ook de slager en de bakker het voorbeeld nog niet in gelijke mate gevolgd.''

Lees meer over:
Tip de redactie