De PvdA zou graag zien dat de SP voortaan aanschuift bij onderhandelingen. 

Volgens partijvoorzitter Hans Spekman komen akkoorden dichterbij de idealen van de PvdA als partijen als de SP en GroenLinks meepraten. ''Met alleen D66 erbij is dat moeilijker, want die zijn op een aantal punten rechtser'', aldus Spekman zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Spekman verwees naar de recente onderhandelingen over de begroting van 2014. Die gesprekken eindigden in een Herfstakkoord, waar de coalitie, D66, ChristenUnie en SGP voor tekenden. De SP heeft vanaf het begin niet meegepraat over dit onderwerp, omdat het kabinet te veel wilde bezuinigen.

Spekman denkt dat het akkoord linkser uit had kunnen pakken als de SP op z'n minst was aangeschoven voor het gesprek.

Marijnissen

Oud-SP-partijleider Jan Marijnissen stelde echter dat de PvdA een jaar te laat was met het zoeken naar meerderheden. Bij de vorming van een coalitie wilde de SP graag meepraten. ''Maar toen wilden jullie niet'', aldus Marijnissen.

De ''hele exercitie'' van het Herfstakkoord was volgens de SP'er enkel bedoeld om de VVD en PvdA in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. ''En wij gaan jullie niet aan die meerderheid helpen. Wij willen dat het kabinet vertrekt'', zei Marijnissen.

Spekman gaf ook aan teleurgesteld te zijn in de steun van de SP voor een motie van wantrouwen van de PVV tegen het kabinet.

Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen