D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet met een pensioenplan komt dat eerlijk is voor werkenden en voor jongeren. ''Anders kan het kabinet naar onze steun fluiten'', zei Pechtold zaterdag op een partijcongres in Utrecht.

De pensioenplannen van het kabinet liepen vorige maand spaak in de Eerste Kamer omdat er onvoldoende steun voor was.

De coalitie van VVD en PvdA heeft in de Senaat geen meerderheid en de oppositie was zeer kritisch over het plan. Staatssecretarissen Frans Weekers (Financiën) en Jetta Klijnsma (Pensioenen) lieten vrijdag aan de Tweede Kamer weten met nieuwe voorstellen te komen.

''Met ons valt te praten. Maar het kabinet moet dan wel zijn huiswerk over doen'', aldus Pechtold. D66 sloot recent met de coalitie, ChristenUnie en SGP het Herfstakkoord over de begroting van 2014.

Pechtold staat voor zijn handtekening, ''maar onze eigenstandige positie laat ons volledig vrij slechte plannen af te wijzen. Zoals de pensioenplannen.''

Onrechtvaardig

In het oude voorstel zouden ''werkenden en jongeren minder pensioen gaan opbouwen, maar dezelfde hoge premies betalen. Onrechtvaardig en slecht voor het draagvlak onder onze pensioenen'', vindt de D66-leider. ''Minder verplicht pensioen betekent meer keuzevrijheid. Minder hoge premies betekent meer koopkracht. Dus, pas die plannen aan. Kom met voorstellen.''