D66 zou graag zien dat meer vrouwen zich aanmelden als lid. Nu is slechts een derde van de nieuwe leden vrouw en dat mag wel wat meer worden, vindt D66-partijvoorzitter Fleur Gräper.

Ze zei zaterdag tijdens het partijcongres blij te zijn dat belangrijke functies in de partij zijn ingevuld door vrouwen, ''maar het kan nog veel beter''.

Een tekort aan vrouwen is niet alleen bij D66 een probleem. ''Een gemiddelde gemeenteraad is ook te homogeen, om over de Eerste Kamer maar te zwijgen'', aldus Gräper. ''Als democratie betekent dat het volk zichzelf bestuurt, dat mag er van mij wel wat meer vanaf stralen dat het hele volk het doet.''

Volgens Gräper moet er nog aardig wat overwonnen worden om vrouwen zich welkom te laten voelen in de politiek. ''Ik werd gefeliciteerd toen ik voorzitter werd. Floris, mijn man, werd sterkte gewenst met een carrièrevrouw."

"Dit soort goede bedoelingen zijn drempels voor de diversiteit'', vindt ze. De politiek en ook haar eigen partij moeten de deur voor vrouwen open zetten en zorgen dat ze zich thuisvoelen.

Gräper is overigens ook blij met de mannelijke aanwas. ''Het is goed dat we jonge mannen trekken, daar kunnen we er nooit genoeg van hebben. Maar als we samen sterker willen staan, dan mag dat 'samen’ wel wat breder.''