50PLUS-oprichter Jan Nagel wordt voor de komende tijd interim-voorzitter van de ouderenpartij. Dat is zaterdag besloten op een algemene ledenvergadering in Hilversum.

Nagel blijft de kar trekken tot de voorjaarsvergadering van komend jaar. Hij blijft ook lid van de Eerste Kamer.

Het overgrote deel van de vergadering steunde Nagel. Twintig leden stemden tegen.

Nagel reageerde blij met het getoonde vertrouwen. Hij had voorafgaand aan de vergadering gesteld alleen aan de slag te gaan als hij ruime steun kreeg.

De komende tijd wil Nagel laten zien dat 50PLUS niet alleen met zichzelf bezig is. Hij rekende op een stijging in de peilingen in het nieuwe jaar.

Interim-bestuur

Tot de volgende vergadering blijft ook een interim-bestuur aan. Daarin zitten onder meer de huidige penningmeester Mieke Hoek en de eerder geroyeerde maar inmiddels teruggekeerde Adriana Hernandez.

De Tweede Kamerleden van de partij mogen in de tussenperiode in het bestuur meebesluiten. Het bestuur moet zelf een vice-voorzitter kiezen en een bestuursverkiezing voorbereiden.

De leden willen dat kandidaten voor het voorzitterschap goed doorgelicht worden, voordat ze op de kieslijst komen. Nu hadden 18 mensen zich officieel op de lijst laten zetten. Daarnaast had oud-staatssecretaris Michel van Hulten zich beschikbaar gesteld. Hij staat niet op de lijst, maar daar kan van worden afgeweken. Dat gebeurde ook voor de tijdelijke benoeming van Nagel.

Veerkacht

Tijdens de opening van de bijeenkomst zei penningmeester Hoek dat 50PLUS ''bezit over een enorme veerkracht" en kan de meest heftige stormen doorstaan.  

Volgens Hoek was de afgelopen periode woelig. ''Er is veel gebeurd." Ze verwees naar het vertrek van fractieleider Henk Krol uit de Tweede Kamer en het opstappen van een aantal bestuursleden. ''We kunnen ons herpakken voor ons doel: ouderen een stem geven", zei Hoek.

Op de ledenvergadering wordt gesproken over de toekomst van de partij. Een lid van de partij riep op om niet rollend over straat te gaan, maar de zaken goed aan te pakken. Ook Hoek vroeg de leden om een eensgezinde en betrokken opstelling.

Jongerentak

50PLUS waagt zich nog even niet aan het oprichten van een jongerentak, ondanks dat steeds meer jongeren lid worden. Voorzitter Nagel vindt dit een taak voor het nieuwe bestuur. Daarom wordt er in maart op teruggekomen, lichtte Nagel zaterdag toe.

Jelte Sondij, een jong lid van de partij, stelde voor zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de jongerenorganisatie. ''De jongeren zijn de ouderen van de toekomst", stelde hij. ''Die moeten we dus ook bij de partij betrekken. Waarom wachten?"

Nagel staat welwillend tegenover het oprichten van een jongerenpartij, grappend 50MIN genoemd. Hij haalde zelfs het jongste lid van de partij op het podium tijdens de vergadering: een 21-jarige studente uit Groningen.