Voor de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali waarover het kabinet waarschijnlijk vrijdag een besluit neemt zijn zeker duizend militairen nodig.

Dat zei voorzitter van militaire vakbond AFMP Anne-Marie Snels vrijdagochtend op Radio 1.

Het kabinet zou 350 militairen naar Mali willen sturen, meldden bronnen donderdag. Volgens Snels zijn er drie keer zoveel militairen nodig voor de uitzending, omdat op elke periode van inzet twee periodes van rust moeten volgen.

Als er een eenheid weg is, moeten er twee eenheden in Nederland klaarstaan, legde Snels uit. Dat geldt voor commando's en opleiders, maar ook voor het ondersteunend personeel.

Ze gaat ervan uit dat het kabinet daar bij de personeelsplanning rekening mee houdt.

Kerst

De voorzitter betwijfelt of de Nederlanders al voor de kerst naar Mali gestuurd kunnen worden, omdat de militairen nog getraind moeten worden. "Dan moet het opleidingstraject ongelofelijk snel starten om dat allemaal voor elkaar te krijgen."

De missie in Mali ging op 1 juli van start na oplaaiend geweld in het Afrikaanse land. Uiteindelijk moeten ruim twaalfduizend VN-militairen en -politiemensen zijn gestationeerd in Mali. Er zijn er nu echter nog maar ruim vijfduizend.

Profiel: Republiek Mali

Lees ook: Mali kreeg in 1973 ook hulp luchtmacht