Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is een online campage gestart om de Europese Commissie te dwingen de handel in digitale wapens aan banden te leggen. Dat moet afluisterpraktijken zoals die van NSA indammen.

Schaake strijdt al langer tegen het gebruik van digitale wapens, zoals middelen om te hacken, het misbruiken van kwetsbaarheden in software, censuur, monitoring en afluister- en spionagetechnologie.

Wat haar betreft wordt het exporteren van bepaalde technologieën aan banden gelegd. Ze wil bijvoorbeeld een lijst van landen waar deze zaken niet naartoe mogen worden geëxporteerd.

Om nu de Europese Commissie te dwingen haast te maken met regelgeving is zij een online campagne gestart.

Verontwaardiging

"Er is in Europa terecht grote verontwaardiging over het afluisteren door de NSA, maar veel mensen realiseren zich niet dat deze digitale wapens in Europa worden gemaakt", stelt Schaake tegenover NU.nl.

"Sterker nog, technologie met grote indringende impact wordt vrijwel zonder regelgeving gemaakt en over de hele wereld geëxporteerd. Daar moet een einde aan komen."

"Ook regimes in landen waar mensenrechten onder grote druk staan, kopen digitale wapens uit Europa. Het is de hoogste tijd dat digitale wapenhandel uit Europa aan banden wordt gelegd", stelt de politica.

"Daarom start ik vandaag de campagne Stop Digitale Wapenhandel. Technologie kan mensen versterken maar in de verkeerde handen zijn ze net zo gevaarlijk als een pistool. Daarom noem ik ze digitale wapens"

Nadenken

"In de ontwerpfase moeten we al nadenken over wat een bepaalde technologie betekent in een context waar er geen rechtstaat is. Als je op afstand de camera van een smartphone kan uitzetten tijdens een popconcert, kan die optie ook door een overheid worden gebruikt tijdens het neerslaan van een demonstratie", meent Schaake.

De politica hekelt het feit dat nu niet wordt gekeken naar de gevolgen van technologie en de manier waarop deze wordt ingezet. "Daardoor is een ongecontroleerde markt van zeer gevaarlijke technologieën ontstaan. Onze eigen overheden handelen ook in 'foute' in software om andere landen te kunnen raken. Zo houden we een hele verkeerde markt in leven."

Schaake is al langer bezig met de strijd tegen digitale wapens en vindt de Europese Commissie te traag. "Dat komt omdat regeringen in Europa zelf ook digitale wapens kopen."