Na het vertrek van Henk Krol als fractievoorzitter is een ware machtsstrijd losgebarsten in 50Plus. 

Medeoprichter Jan Nagel wil komende zaterdag op een partijbijeenkomst een poging doen partijleider te worden, maar er is een front tegen hem onder aanvoering van oud-vicevoorzitter Marion Schobre, schrijft De Telegraaf op basis van bronnen in de partij.

Nagel zegt tientallen partijgenoten achter zich en de beste papieren te hebben voor de functie. "Ik heb de meeste ervaring en redelijk wat gezag in de club", zegt hij in een interview in de krant dat zaterdag in zijn geheel wordt gepubliceerd.

Wel laat Nagel weten allen terug te keren als hij daarvoor een echt forse meerderheid krijgt. Voor een paar stemmen extra doet hij het niet.

Nood

Hij zit naar eigen zeggen helemaal niet op de klus te wachten, maar de partij verkeert na de val van de voorman in de Tweede Kamer Henk Krol in nood en er is anders ook weinig bestuurservaring om de problemen op te vangen en komende taken optimaal uit te voeren.

''Ik zou het echt voor de partij doen, maar ik zit er niet om te springen. Je krijgt honderd e-mails op een dag, je telefoon staat roodgloeiend, je moet brandjes blussen her en der in het land, het is een full time baan en nog onbetaald ook.'' Niettemin heeft hij het voor zijn club over: ''De Europese verkiezingen moeten worden voorbereid, de financiën geregeld en de personele contracten.''

Door tegenstanders wordt hij gezien als een alleenheerser die de macht wil grijpen. Partijregels verhinderen nu dat Nagel zijn bestuursfunctie combineert met een politieke rol in de partij, maar Nagel wil die regels aanpassen.

Schobre zou hebben geprobeerd een vergadering over het blokkeren van Nagel te beleggen met provinciehoofden van de partij. Zij wijst op haar beurt naar enkele provinciehoofden en leden van de programmacommissie. Nagel erkent dat er tegenstand tegen zijn kandidatuur is, maar noemt geen namen.