Het bespioneren van telefoon en mailverkeer door de NSA gebeurt naar alle waarschijnlijkheid ook in Nederland.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk kreeg woensdagavond daarover schriftelijk de bevestiging van de Amerikaanse inlichtingendienst. 

Dat zei hij in Nieuwsuur. Het zou gaan om 1,8 miljoen gesprekken in één maand tijd.

"Als je bijvoorbeeld schouder aan schouder het terrorisme bestrijdt, en dan als bondgenoot blijkt te worden afgeluisterd, is dat niet acceptabel", zei Plasterk, die maandag in een brief aan de Tweede Kamer ook al had laten weten de werkwijze van de Amerikanen af te keuren.

"Het kan voorkomen dat andere landen menen dat er een goede reden is om in of vanuit Nederland inlichtingen te verzamelen. In een dergelijk geval dient het desbetreffende land een verzoek te richten tot de AIVD of de MIVD. In Nederland geldt de Nederlandse wet, ook voor bondgenoten."

De minister vertelde woensdag in de uitzending nogmaals niet op de hoogte te zijn van de afluisterpraktijken. Volgens Plasterk is Nederland geen 'target' voor de Amerikanen.

Telefoontaps

In de afgelopen weken werd al gespeculeerd over het grote aantal taps in Nederland. NSA zou een groot aantal telefoonnummers in Nederland monitoren en de gesprekken van deze nummers automatisch opnemen. Verder werd duidelijk dat ook een groot aantal wereldleiders zijn afgeluisterd. 

Het Nederlandse kabinet reageerde, in tegenstelling tot andere Europese landen, tot nu toe vrij terughoudend op de beweringen en hield een slag om de arm. 

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken