Er gaat volgend jaar vijftig miljoen euro extra naar ontwikkelingssamenwerking. 

Het geld is afkomstig van het Dutch Good Growth Fund, het fonds waarmee minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden wil helpen.

Deze verschuiving in de begroting van Ploumen is een uitkomst van het recente begrotingsoverleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, melden ingewijden op het Binnenhof woensdag.

Op aandringen van de ChristenUnie zou meer geld zijn vrijgemaakt voor ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet bezuinigt één miljard euro op dit onderdeel.

Eenmalig

Het gaat om een eenmalige extra bijdrage. Door het besluit zit er volgend jaar vijftig in plaats van honderd miljoen in het mkb-fonds. Dat bedrag wordt in latere jaren niet meer bijgepast in de begroting.

De komende kabinetsperiode is nu nog 700 miljoen euro beschikbaar voor het fonds. De begroting van Ploumen wordt op 26 en 27 november in de Tweede Kamer behandeld.

Het kabinet moest met de drie oppositiepartijen om tafel gaan, omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Na tien dagen onderhandelen bereikten ze begin deze maand een akkoord over de begroting van volgend jaar.