Nederland heeft nog geen formele bevestiging ontvangen dat de Russische aanklacht tegen de opvarenden van het Greenpeace-schip is afgezwakt van piraterij naar 'hooliganisme'. 

Dat zegt minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) tijdens een debat in de Tweede Kamer woensdag.

Volgens hem wordt in deze zaak veel via Russische persbureaus gecommuniceerd. "Dat nieuws klopt vaak wel", voegde Timmermans eraan toe.

Het persbureau Interfax meldde vorige week dat de aanklacht was afgezwakt. Op piraterij staat in Rusland maximaal vijftien jaar.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise werd in september geënterd door de Russische autoriteiten na een protestactie bij een boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee. De 30 opvarenden, onder wie twee Nederlanders, zitten sindsdien vast in Moermansk.

Zeerechttribunaal

Om schip en bemanning vrij te krijgen is Timmermans naar het Internationaal Zeerechttribunaal gestapt. Volgende week woensdag is de eerste hoorzitting; maandag vindt nog een korte procedurele zitting plaats. Voor 21 november doet het tribunaal uitspraak.

Dat Rusland in bepaalde zaken bij het tribunaal een voorbehoud heeft gemaakt, maakt volgens Timmermans niets uit. Uitspraken zijn bindend voor alle landen die aansloten zijn bij het zeerechtverdrag.

Hij probeert ook via andere wegen de Greenpeace-zaak op te lossen. Dit heeft nog niets concreets opgeleverd. Hij spreekt volgende week weer met zijn Russische collega, Sergej Lavrov.

Band

De band met Rusland kwam door een reeks incidenten in zwaar weer. Naast het geschil over Greenpeace, werd een Russische diplomaat in Den Haag opgepakt en in Moskou een Nederlandse diplomaat mishandeld.

Volgens de minister is de relatie momenteel in "rustiger vaarwater" beland. Er wordt volgens hem van beide kanten "constructief" samengewerkt.

De meeste partijen in de Kamer steunen Timmermans' beleid.