Docenten die lesgeven in de bovenbouw van het vwo, moeten vanaf 2020 allemaal academisch geschoold zijn. 

Dat stelt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg woensdag, voorafgaand aan het debat over de onderwijsbegroting.

''Scholen die voorbereidend wetenschappelijk onderwijs geven, doen het stempel 'vwo’ eigenlijk tekort als er geen universitair opgeleide docent voor de klas staat'', zegt Duisenberg. ''Wie kan leerlingen nu beter voorbereiden op de wetenschap dan de ervaringsdeskundigen zelf”, vraagt hij zich af.

Momenteel is 60 procent van de docenten in de bovenbouw van het vwo universitair geschoold. Duisenberg wil dat percentage opkrikken naar 100 procent. Dat is volgens hem ambitieus, maar haalbaar. ''Willen we van een 6 naar een 8 in het onderwijs, dan zullen we over de gehele linie de lat hoger moeten leggen.''

Bussemaker

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs zei woensdag in het Radio 1 Journaal dat het niet altijd nodig is dat er universitair geschoolde docenten les geven aan de hoogste vwo-klassen. ''Ik zou niet zo ver willen gaan dat dat honderd procent moet zijn.''

Zij meent dat mensen die via het hbo-opleiding hun master hebben gehaald ook geschikt kunnen zijn om aan deze klassen les te geven. Zij denkt dat het bijvoorbeeld niet nodig is dat academici les geven in een vak als kunstzinnige vorming.

''Kunnen wij dan niet meer onze topmusici daar les laten geven of kan Johan Cruijff dan geen sport meer geven op de bovenbouw?'', aldus Bussemaker.

Bijscholing

Om het doel in 2020 te bereiken, moeten zittende docenten worden bij-of nageschoold. Ook moeten er strengere eisen worden gesteld aan docenten die hun bevoegdheid halen om op het vwo les te geven.

De kosten daarvan kunnen volgens Duisenberg worden betaald uit het geld dat voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit is vrijgemaakt.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat de voorwaarden eerst goed moeten zijn voordat er zo’n eis gesteld kan worden.

''Natuurlijk vinden wij het een goed idee als er meer hoogopgeleiden voor de klas staan, maar dat moet wel mogelijk zijn. Bij academici hoort ook een hoger salaris, daar verkijkt de VVD zich nu op", aldus een woordvoerder van de grootste onderwijsvakbond.