De PVV beroepsopleidingen recht krijgen op 'tuigvrij' onderwijs. 

Pesters, geweldplegers en ander 'tuig' moeten volgens Tweede Kamerlid Harm Beertema uit het normale onderwijs worden gezet.

Dat zegt hij woensdagochtend, voorafgaand aan het debat over de onderwijsbegroting.

Beertema wil een aparte voorziening voor "dit soort leerlingen, die het onderwijs op een ROC tot een hel maken". 

Pas als de leerlingen gemotiveerd zijn om zich te gedragen, mogen ze terug naar het reguliere onderwijs, stelt Beertema voor.

Op die manier kunnen welwillende leerlingen meer aandacht krijgen en wordt het ROC weer prachtig onderwijs, aldus de PVV'er.

Den Haag

Als voorbeeld van recent wangedrag noemt Beertema leerlingen van het ROC Mondriaan in Den Haag. Zij stonden enige tijd geleden PowNed te woord in een item over bedank-je-leraar-dag. In plaats van een bedankje, kregen de leraren een lading scheldwoorden over zich heen.

"Dat kan echt niet", vindt Beertema. "Ik hoop dat het Mondriaan de tegenwoordigheid van geest heeft om deze leerlingen van school te verwijderen."

Verplichtingen

Beertema baalt ook van de voorstellen om leerlingen te verplichten tot hun 23e op school te blijven, tenzij ze een diploma halen die geldt als startkwalificatie.

"Veel leerlingen willen dat helemaal niet. Die willen gewoon aan het werk." Beertema zou de kwalificatieplicht dan ook liever vervangen door een kwalificatierecht.