De drie oppositiefracties die met het kabinet een begrotingsakkoord hebben gesloten, zijn in de Eerste Kamer daaraan niet op voorhand gebonden.

Het kabinet zal in de Senaat ''gewoon moeten knokken'' voor een meerderheid. ''Er is geen zekerheid vooraf. Het is een akkoord van de Tweede Kamer.''

Premier Mark Rutte zei dat dinsdagavond tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Eerste Kamer. Daar hebben de regeringsfracties VVD en PvdA geen meerderheid.

Het kabinet sloot het begrotingsakkoord met D66, ChristenUnie en SGP. De afspraken hebben alleen betrekking op het belastingplan en de overheidsbegroting voor volgend jaar, onderstreepte Rutte.

Bij eventuele tegenvallers moet er opnieuw overleg plaatsvinden.

Einde dialoog

Volgens Rutte is het akkoord niet het ''einde van de dialoog''. Het kabinet blijft streven naar een zo groot mogelijk draagvlak, ook met de oppositiepartijen die het begrotingsakkoord niet hebben getekend.

De premier probeerde in de Senaat de onrust over het begrip participatiesamenleving weg te nemen die leeft bij de PvdA en de linkse oppositie. Koning Willem-Alexander zei in de troonrede dat de verzorgingsstaat plaats gaat maken voor de participatiesamenleving.

Maar volgens Rutte betekent dat niet dat er straks geen sociale zekerheid meer zal zijn voor mensen die dat nodig hebben.

Rutte noemde het afluisteren van telefoonverkeer door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA ''volstrekt onaanvaardbaar'', maar wilde niet speculeren over eventuele sancties. De premier heeft nog steeds geen aanwijzingen dat Nederlandse politici worden afgeluisterd, liet hij de Senatoren weten.