De brandweer mag in geval van acute nood gebruikmaken van drones, als daar vooraf de juiste papieren voor zijn aangevraagd. 

Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid) dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

CDA-Kamerlid Peter Oskam kaartte de zorgen van de brandweer in Tilburg aan. Die heeft zo'n onbemand vliegtuigje ter waarde van 50.000 euro aangeschaft en zijn mensen getraind om het apparaat te besturen. Maar er wordt niet mee gevlogen omdat de regels onduidelijk zouden zijn.

Volgens Opstelten mag de brandweer een drone inzetten als het apparaat voldoet aan de eisen. Daarom moet een ontheffing worden aangevraagd. ''Het kan dus, maar dan moet je wel het huiswerk van tevoren goed hebben gemaakt'', aldus de minister.

Particulieren moeten sinds afgelopen zomer overigens voor gebruik van een drone wel een vergunning aanvragen.

Afspraken

Opstelten zei verder dat hij met alle veiligheidsregio's om tafel zal gaan om goede en eenduidige afspraken te maken. Op die manier moet overal hetzelfde worden omgegaan met risico's voor de privacy en voor de luchtvaartveiligheid.

Bij het overleg moeten ook de politie en Defensie worden betrokken, net als het ministerie van Infrastructuur en Milieu, zei de minister.

Gevaarlijk

De brandweer wil de kleine onbemande vliegtuigjes graag inzetten, omdat er dan in gevaarlijke situaties geen mensen op onderzoek uitgestuurd hoeven te worden. Drones kunnen de situatie vanuit de lucht en met een camera vaak sneller en beter in beeld brengen dan de brandweermannen zelf.