Ex-raadslid Bert van der Roest van de Utrechtse PvdA heeft om wachtgeld gevraagd bij de gemeente Utrecht. Dat meldde zijn woordvoerder dinsdagmorgen.

Van der Roest gaat daarmee rechtstreeks in tegen zijn voormalige fractie en tegen landelijk partijvoorzitter Hans Spekman, die hem zei af te zien van wachtgeld.

Van der Roest legde begin oktober zijn functie neer, nadat bekend werd dat hij de daklozenkrant Straatnieuws in Utrecht had bestolen.

Wachtgeld gebruiken zou volgens Spekman 'ongepast' zijn. Volgens de woordvoerder van Van der Roest gaat Spekman er helemaal niet over en is het gewoon een grondwettelijk recht om als ex-raadslid wachtgeld aan te vragen.

Er is volgens hem ''absoluut geen sprake van" dat Van der Roest zijn wachtgeld gaat gebruiken om het door hem gestolen geld van de Daklozenkrant terug te betalen.

Cafébezoek

Volgens het bestuur van de daklozenkrant heeft voormalig penningmeester Van der Roest minstens 40.000 euro uit de kas gestolen, onder andere om cafébezoek en een vakantie te bekostigen.

Toen de diefstal werd ontdekt, is met het ex-raadslid afgesproken dat hij een jaar de tijd zou krijgen om het verdwenen bedrag aan te zuiveren. Van der Roest liet dinsdag weten dat het om ''een beduidend lager bedrag" ging. De acteur en politicus zou dit bedrag al terugbetaald hebben.

Geen aangifte

Het bestuur van de daklozenkrant heeft geen aangifte gedaan tegen Van der Roest. Maar de jongerenafdelingen van PvdA en VVD in Utrecht deden dat wel. Het Openbaar Ministerie is al geruime tijd aan het uitzoeken hoeveel geld er precies is verdwenen en wat er is gebeurd.