Kamerlid Louis Bontes is dinsdag uit de Tweede Kamerfractie van de PVV gezet. 

Dat heeft partijleider Geert Wilders bekendgemaakt. 

Bontes verliet ruim een week geleden het fractiebestuur. Hij wil meer democratie in de partij. Ook uitte hij kritiek op het financiële beheer. Bontes noemde de leden van de PVV-fractie "halve lakeien" en bestelmpelde Wilders als "halve dictator". 

Dit laatste spreekt Bontes dinsdag in een interview met RTL Nieuws tegen. "Dat is niet waar. Ik heb hem nooit zo genoemd." Wel erkent hij dat hij het fractiebestuur een "wassen neus" vindt.

Moskeeën

Ook vindt hij dat het raar is tegenover de kiezers dat de PVV niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen.

"Je kan wel roepen dat je vindt dat er minder moskeeën moeten komen in Nederland, maar dat wordt niet in de Tweede Kamer, maar op gemeentelijk niveau besloten."

Vertrouwen

Volgens Wilders is het besluit door de voltallige fractie genomen. "Hij mag best kritiek hebben op de PVV, maar dat had hij niet via 95 verschillende media moeten spelen", aldus de PVV-leider. Bovendien kloppen Bontes' verhalen, bijvoorbeeld over de financiën, volgens Wilders helemaal niet.

"Kritiek moet je niet op straat uitvechten. Hij heeft niet alleen mijn vertrouwen geschaad, maar dat van de hele fractie. Daarom hebben we dit trieste besluit moeten nemen."

Onterecht

Wilders vindt het onterecht dat in de media het beeld is ontstaan dat hij de partij als een dictator leidt. "We hebben een paar jaar geleden al besloten dat we geen ledenpartij zouden worden."

Bontes laat weten dat hij gehoopt had in de fractie te kunnen blijven. Hij vindt zijn vertrek onnodig, waarbij harde woorden zijn gevallen. "Ze kunnen mij wegsturen, maar dat lost het probleem niet op." Hij is er kritisch op dat de PVV vooral gebaseerd is op Geert Wilders. 

"Om de grootste politieke partij om één man heen te bouwen, dat vind ik niet goed." Bontes had gedacht als kritische persoon de partij juist te kunnen versterken. 

Bekijk de verklaring van PVV-leider Wilders:

Eenmansfractie 

Bontes zei de kwestie ''hartstikke pijnlijk" te vinden. ''Het is een klap in mijn gezicht. Ik kreeg van niemand steun.'' Er is dinsdagochtend in de fractie hoofdelijk over zijn vertrek gestemd. Eén PVV'er heeft zich van stemming onthouden, omdat die vond dat de stemming schriftelijk moest geschieden.

Bontes is nog wel zoveel PVV'er, dat hij met de partij zal blijven meestemmen. "Politiek gezien heb ik geen problemen met de partij."

Hij kondigde aan dat hij zijn Kamerzetel mee zou nemen en een eenmansfractie ging beginnen als hij uit de partij zou stappen. 

De PVV is nu niet meer de grootste oppositiepartij, dat wordt dan de SP.

Geen signalen

Bontes is niet de eerste die met geduvel tussentijds opstapt bij de PVV. Kort voor de verkiezingen van september vorig jaar stapten de Kamerleden Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven en Jhim van Bemmel uit onvrede uit de PVV-fractie.

Eerder dat jaar was Hero Brinkman ook al uit de fractie gestapt omdat hij meer democratie in de partij wilde. Bij de Tweede Kamerverkiezingen verloor de PVV negen zetels.

Harm Beertema volgt Bontes op als nieuwe penningmeester van de PVV-fractie.