De PVV weerspreekt berichten dat de partij de afgelopen jaren zo'n tachtigduizend euro aan fractievergoeding onrechtmatig heeft besteed. Dat laat de partij maandagavond weten in een verklaring.

NRC Handelsblad meldde maandag dat de accountant van de Tweede Kamer heeft vastgesteld dat de PVV de afgelopen jaren ruim tachtigduizend euro aan fractiesubsidie in strijd met de regels heeft uitgegeven. Aan protestbijeenkomsten tegen het kabinet zou ten onrechte ruim veertienduizend euro zijn gespendeerd.

Verder werd bijna 23 duizend euro betaald aan toenmalig advocaat Bram Moszkowicz, voor diens rechtsbijstand tijdens het kort geding dat PVV-leider Geert Wilders in 2012 aanspande tegen het Europese noodfonds ESM.

Eerder was een verschil van mening ontstaan tussen de PVV en Deloitte over ruim 42 duizend euro aan fractiesubsidie die was gebruikt voor de raadsverkiezingen van 2010. Dit bedrag is later in mindering gebracht op de subsidie.

Uitgavenposten

Uit de verklaring blijkt dat de PVV anders denkt over de legitimiteit van de uitgavenposten. Zo stelt de PVV dat de helft van de tachtigduizend euro is uitgegeven aan rechtsbijstand voor de zaak tegen het ESM. "Dit is volgens ons zonder meer een fractieaangelegenheid." Het presidium van de Tweede Kamer moet hier nu een oordeel over vellen.

Tachtig procent van de andere helft van het bedrag ging op aan beveiligingskosten voor fractiebijeenkomsten. De PVV wijst erop dat andere partijen niet te 'lijden' hebben onder hoge beveiligingskosten. "Deze kosten zijn overigens in overleg met de Kamer gekort op onze fractievergoeding van het jaar erna."

Ook de 'verzetstoer' van de PVV tegen de plannen van het kabinet is volgens de partij een fractieaangelegenheid. Hierover spreekt de accountant zich volgend jaar uit.

Wilders wijst er verder op dat de PVV geen partijsubsidie ontvangt en dat ook niet wil ontvangen. "Dat heeft de belastingbetaler tot dusver ruim tien miljoen euro bespaard."