Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stuurt ruim 150.000 eindexamenleerlingen een brief om hen erop te wijzen dat ze zich voor 1 mei moeten inschrijven voor een vervolgopleiding.

Bij ruim 90.000 leerlingen is de brief al op de mat gevallen, de overige leerlingen krijgen de brief dinsdag. Het is voor het eerst dat het ministerie op deze manier aankomend studenten informeert, aldus een woordvoerder maandag.

De brief is nodig, omdat de regels zijn veranderd. Zo is de uiterste aanmelddatum voor een vervolgopleiding op het hbo of op de universiteit flink vervroegd. Wie zich na 1 mei meldt voor een opleiding, mag worden geweigerd. ,,Wil jij volgend jaar gaan studeren, dan moet je nu al in actie komen'', schrijft Bussemaker aan de studenten in spe.

Ook wijst de minister erop dat de leerlingen recht hebben op een studiekeuzecheck als ze zich voor 1 mei inschrijven. Met die check (in de vorm van een gesprek, een vragenlijst of proefstuderen) kunnen leerlingen controleren of ze een goede keuze hebben gemaakt.