De VVD vindt dat er meer vaccins beschikbaar moeten komen naast het Rijksvaccinatieprogramma, zoals vaccins voor gordelroos, longonsteking of waterpokken.

Dit laat Kamerlid Arno Rutte weten aan NU.nl. Er bestaan goede vaccins voor deze ziekten, maar die zijn nu niet beschikbaar omdat ze gelden voor een te kleine groep Nederlanders.

"Daardoor komen deze vaccins nu niet op de markt en laten we gezondheidswinst liggen", zo oordeelt Rutte. Volgens de VVD'er moeten mensen die baat hebben bij een vaccin er zelf voor kunnen kiezen om van zo'n vaccin gebruik te maken.

Hier moeten zij dan wel zelf voor betalen. De vaccinaties die nu via het Rijksvaccinatieprogramma beschikbaar zijn, zoals inentingen tegen ziekten als mazelen en meningokokken C. zijn allemaal gratis.

Maar wat de VVD betreft kunnen daar dus ook betaalde vaccins bijkomen. In de Tweede Kamer wordt dinsdagmiddag gedebatteerd over de zorg.

Buitenland

D66 gaat in het debat voorstellen dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet onderzoeken welke kansen er liggen om buitenlanders te laten kiezen voor Nederlandse zorg.

"De minister doet nu onderzoek naar waarom Nederlanders steeds vaker voor zorg kiezen in het buitenland, maar ze zou ook moeten onderzoeken of er opties zijn om dit andersom te stimuleren", aldus Kamerlid Pia Dijkstra. 

Volgens de partij liggen er voor Nederland juist economische kansen in de zorg.

"We zien de zorg in Nederland nu te vaak alleen als kostenpost, terwijl we met onze kennis en zorginnovaties ook veel geld kunnen verdienen", zo stelt Dijkstra.