De PvdA vindt dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beter toegerust moeten worden om toezicht te houden op nieuwe betaalmiddelen zoals bitcoins.

De toezichthouders moeten hier dan wel toe in staat worden gesteld. Online valuta als bitcoins worden nu in de wet niet als een betaalmiddel gezien, waardoor toezicht nog niet mogelijk is.

Een bitcoin is een digitale valuta zonder centrale bank of toezichthouder. Elke 'munt' is eigenlijk een stukje code, waar geen persoonsgegevens aan verbonden zijn.

In Duitsland worden bitcoins al wel als officiële valuta erkend.

Volgens Kamerlid Henk Nijboer is de Nederlandse wetgeving dan ook niet meer van deze tijd, zo zegt hij tegenover NU.nl. Hij wijst er op dat de nieuwe online betaalmiddelen door criminelen gebruikt kunnen worden voor witwassen. In de VS wordt momenteel een onderzoek gedaan naar witwassen met Bitcoins.

Probleem

"Dat is nu nog geen groot probleem, maar kan het wel worden", aldus Nijboer. Maar ook vanuit het oogpunt van de consument klopt het niet dat er geen toezicht is op deze betaalmiddelen, zo vindt de PvdA'er.

"Er wordt nu ook opgetreden als mensen valse bankbiljetten uitgeven. Dan moet dat ook gebeuren bij nieuwe vormen van betaling."

Dijsselbloem

Nijboer gaat hiermee in tegen de opstelling van zijn partijgenoot minister Dijsselbloem (Financiën). Dijsselbloem stelde afgelopen zomer nog dat de 'alternatieve virtuele munteenheid' wat hem betreft niet erkend kan worden als elektronisch geld, omdat de valuta niet voldoet aan de eisen die Nederlandse wet daaraan stelt.

Ook zouden er nog geen risico’s zijn voor de financiële stabiliteit omdat bitcoins nog maar weinig worden gebruikt. Nederlanders zouden in totaal zo'n 20 miljoen euro aan bitcoins bezitten.

Volgens de PvdA-minister worden de ontwikkelingen rond virtuele valuta wel gevolgd door de Nederlandsche Bank, omdat niet is uitgesloten dat het gebruik van dergelijke munteenheden zal toenemen.

Wel moeten Nederlanders die inkomsten uitbetaald krijgen in de virtuele munteenheid daar al wel belasting over betalen, aldus Dijsselbloem.

Grote effecten

Volgens Nijboer kan het gebruik van de betalingsmiddelen zoals bitcoins echter snel opkomen. Volgens de PvdA'er kan dit grote effecten hebben. "Eerst stelden bitcoins nog niets voor, maar binnen een jaar is de eenheid al meer dan een miljard waard", aldus Nijboer.

Wat zijn Bitcoins precies, wat kan je ermee en hoe kom je eraan?