De kabinetsmaatregelen die geld moeten vrijmaken uit zogeheten stamrecht-bv's zijn boterzacht. Dat stellen oppositiepartijen SP, PVV, GroenLinks en CDA maandag.

Die partijen waren niet betrokken bij de totstandkoming van het begrotingsakkoord.

Ze betwijfelen of de maatregel om 'beklemd vermogen' vrij te maken de schatkist wel de 1,25 miljard euro oplevert die is ingeboekt. 

In het akkoord dat coalitiepartijen VVD en PvdA sloten met D66, ChristenUnie en SGP staat dat het fiscaal vriendelijk sparen van ontslagvergoeding in een stamrecht bv wordt afgeschaft.

Vanaf volgend jaar mogen bestaande gevallen met een stamrecht bv het gehele bedrag in een keer laten uitbetalen. Dan hoeft over slechts tachtig procent van dit bedrag belasting te worden betaald. 

De partijen hopen in een keer veel belasting binnen te halen en bovendien de economie te stimuleren. De oppositie gelooft daar weinig van. 

Boterzacht

"Mensen gaan dit geld gewoon op spaarrekeningen zetten, misschien wel op buitenlandse rekeningen", waarschuwde PVV-Kamerlid Roland van Vliet maandag in het Kamerdebat over het Belastingplan.

"Deze plannen zijn boterzacht." SP-Kamerlid Fashid Bashir vindt dat de opbrengsten puur koffiedik kijken zijn. "Hoe zeker is het nou dat dit geld uitgegeven gaat worden?" 

VVD-Kamerlid Helma Neppérus denkt wel dat het geld uitgegeven gaat worden. "Ik heb daar vertrouwen in. Al staat in dit leven natuurlijk niets voor honderd procent vast, maar je moet het een kans geven." 

Goochelen

Bashir stelde dat 'met belastinggeld wordt gegoocheld'. Hij vindt het bovendien onwenselijk dat mensen hun gouden handdruk niet meer in een stamrecht-bv kunnen zetten. Dit zou het mensen moeilijk maken om hun eigen bedrijf op te starten nadat ze ontslagen zijn. 

Ook de accijnsverhogingen werd fel aangevallen door de oppositie. "Steeds meer mensen gaan over de grens shoppen", denkt Van Vliet. "Daardoor komt de geraamde opbrengst er niet." Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vreest dat er grenseffecten zullen zijn, onder meer door de accijnsverhoging op diesel. 

Neppérus wees er op dat het CDA als regeringspartij jarenlang mee heeft gedaan aan het verhogen van accijnzen. Ook heeft Nederland lange tijd geprofiteerd van een lagere dieselprijs in Nederland dan in Duitsland. "Toen kwamen mensen hier om te tanken, maar toen hoorde je daar niemand over." 

Accijns

PvdA-Kamerlid Ed Groot zei het te betreuren dat in het begrotingsakkoord de eerder voorgestelde accijnsverhoging op tabak niet in 2014 maar pas in 2015 ingaat. "Wat ons betreft komt van uitstel geen afstel", zei hij. "Ik zie dit ook niet als een manier om de schatkist te spekken, maar om gezondheidswinst te boeken", zei hij. 

In het regeerakkoord stond dat per pakje sigaretten of shag volgend jaar negen cent meer accijns zou worden geheven. Dit gebeurt nu een jaar later. 

 

Overzicht: begrotingsakkoord 2014