Met alle verhalen over de Amerikanen die ook de telefoon van Angela Merkel zouden hebben afgeluisterd, wordt het volgens PvdA-partijleider Diederik Samsom tijd voor een discussie over de vraag of dit niet veel te ver gaat.

Samsom zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat hij het ''serieus tijd vindt’’ voor zo’n discussie.

Europa zou volgens Samsom het gesprek met de Amerikanen moeten voeren over de vraag of de balans tussen veiligheid en privacy niet is doorgeslagen nadat de VS na terroristische aanslagen diverse wetten aanpasten.

Het afluisteren van Merkel noemde de PvdA-leider ''absoluut niet nodig’’. Zelf denkt hij niet dat hij is afgeluisterd, maar zeker weet hij dat niet. Premier Mark Rutte noemde het eerder ''buitengewoon ernstig’’ als de Amerikanen inderdaad de telefoon van Merkel zouden aftappen.

Draagvlak

Als grootste winstpunt na een jaar kabinet Rutte-Asscher noemde Samsom ''dat we na een jaar zwoegen beleid kunnen uitzetten waar draagvlak voor is’’. Door de steun van D66, ChristenUnie en SGP voor de begroting is er volgens de PvdA-leider nu ook politiek draagvlak, terwijl het kabinet het eerder al eens werd met werkgevers, werknemers en andere maatschappelijke organisaties over het sociaal akkoord, zorgakkoord en energieakkoord.

Samsom: ''De crisis heeft voor heel veel mensen lang, te lang geduurd. Je ziet hoe noodzakelijk het is dat we met z’n allen de schouders eronder kunnen zetten. Mensen zijn niet dom. Ze zien dat er na een jaar wat is veranderd. Ik proef een sprankje hoop.’’

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken