PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink heeft deze week een "completer en concreter beeld" gekregen van de Joint Strike Fighter tijdens een werkbezoek aan de Verenigde Staten.

Haar partij stelt een aantal voorwaarden voor de aanschaf van het toestel en Eijsink speelt hierin als defensiewoordvoerder een cruciale rol.

Ze noemt het van ''groot belang'' dat ze een vollediger beeld heeft gekregen van het geavanceerde toestel.

De vaste Kamercommissie voor Defensie sprak onder meer met de vliegtuigbouwer Lockheed Martin en luitenant-generaal Christopher Bogdan die bij het Pentagon verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig.

''Het toestel is van alle kanten belicht, zowel financieel als kwalitatief'', zegt Eijsink telefonisch vrijdag vanuit El Paso in Texas. Alle vragen die ze had zijn ''goed beantwoord''. Het PvdA-Kamerlid prijst de transparantie van zowel het Pentagon als Lockheed Martin. ''Dat maakt een groot verschil.''

Bevindingen

Ze spreekt volgende week met haar fractie over haar bevindingen. Ze wil niet zeggen wat ze gaat adviseren. De Tweede Kamer debatteert 6 november over de JSF.

Tijdens een onlangs gehouden congres stelde de PvdA vijf voorwaarden voor de aankoop van 37 JSF-toestellen voor 4,5 miljard euro. De ''cruciale vraag'' in de woorden van partijleider Diederik Samsom toen was of je met 37 toestellen de internationale missies kunt uitvoeren die je wilt doen.