De PvdA-fractie in Amersfoort is een intern onderzoek begonnen naar wat er is gebeurd bij de stichting PvdA Amersfoort Aktief. 

Deze stichting beheert onder andere de fractiegelden.

Deze week deed de PvdA aangifte van verduistering van gelden uit de kas van de stichting.

Als blijkt dat er zaken ''niet goed zijn gegaan'', neemt de partij onmiddellijk stappen om dat recht te zetten. Dat heeft voorzitter Marjet van Baggum van de PvdA Amersfoort aan de leden laten weten. Er loopt een politieonderzoek naar de verduistering, maar daarover was vrijdag nog niets bekend.

Alvarez

Mogelijk heeft oud-raadslid Ramon Smits Alvarez, die maandag een eind aan zijn leven maakte, iets te maken met het verdwenen bedrag. ''Het is verwarrend, er komen steeds meer nieuwe feiten naar buiten. Het is hoe dan ook een diep persoonlijk drama'', aldus Van Baggum.

De 34-jarige Amersfoorter wordt vrijdag bijgezet in een familiegraf in Spanje. Volgende week vrijdag is er een herdenking in Amersfoort. De PvdA heeft besloten de ledenvergadering over de verkiezing van een nieuwe lijsttrekker uit te stellen. Die zou woensdag plaatshebben.

Er is een unieke situatie ontstaan volgens de partij, want er is een nog geheime stemming gehouden voor een nieuwe lijsttrekker en de kans is groot dat Smits Alvarez die gewonnen heeft. Een van de drie andere kandidaten zit ook in de stichting PvdA Amersfoort Aktief en maakt dus deel uit van het interne en het politieonderzoek.