Bij Defensie worden 1.400 banen minder geschrapt dan eerder gepland. Dat komt omdat bij het begrotingsoverleg is afgesproken dat het ministerie er vanaf 2015 structureel 115 miljoen euro bij krijgt.

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven (pdf).

Er verdwijnen duizend functies in plaats van 2.400. Het aantal gedwongen ontslagen zal ''substantieel'' minder worden. Eerder werd geschat dat er zevenhonderd tot negenhonderd mensen gedwongen zouden moeten vertrekken.

Om een reeks financiële tegenvallers op te vangen moest Hennis deze kabinetsperiode bijna 350 miljoen euro bezuinigen. Doordat ze er vanaf 2015 structureel geld bij krijgt, daalt de besparing naar 282 miljoen euro.

Karel Doorman

Ook andere maatregelen worden teruggedraaid. Zo wordt het logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman toch in de vaart genomen, in eerste instantie als bevoorradingsschip. Andere landen blijken interesse te hebben voor medegebruik van het schip.

Verder blijft er een marinierscompagnie op Aruba en behoudt vliegbasis Leeuwarden haar huidige taken.

Bij de onderhandelingen tussen kabinet en oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie was al duidelijk geworden dat de Johan Willem Frisokazerne in Assen openblijft en dat het 45 Pantserinfanteriebataljon behouden blijft. Het bataljon verhuist van Ermelo naar Havelte.

Doekje

Het extra geld is een doekje voor het bloeden en wat overblijft is een armzalige krijgsmacht, stelt de grootste vakbond voor defensiepersoneel VBM vrijdag.

VBM is weinig enthousiast en spreekt van "minimale stappen in het ongedaan maken van de sterfhuisconstructie". De bond wijst erop dat nog altijd tweeduizend defensiemedewerkers worden ontslagen als gevolg van alle bezuinigingsmaatregelen sinds 2011.

Ook kunnen de militairen 'fluiten' naar een volledige compensatie van de inkomstendaling als gevolg van het nieuwe loonstrookje. 

Bovendien gaat het behoud van het pantserinfanteriebataljon ten koste van een groot deel van de slagkracht van de landmacht, stelt de bond. En de Karel Doorman gaat in de eerste plaats een ander bevoorradingsschip vervangen. "Dat vormt geen reële bijdrage aan de slagkracht van wat je intussen toch wel een armzalige krijgsmacht kunt noemen."