De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag in het Kremlin de nieuwe Nederlandse ambassadeur Ron van Dartel ontvangen.

Van Dartel werkt al enige tijd in Moskou en kwam nu samen met negentien andere ambassadeurs zijn geloofsbrieven aanbieden in de prestigieuze Aleksanderzaal van het Kremlin-paleis.

Deze ceremonie stond al lange tijd gepland, maar komt op een moment dat de betrekkingen tussen Nederland en Rusland onder druk staan door een aantal diplomatieke incidenten.

Poetin verwees volgens een bekendmaking van het Kremlin naar het recente incident rond de Russische diplomaat Dmitri Borodin.

In zijn toespraak voor de diplomaten zei Poetin dat de toestand rond de Russische diplomatieke missie in Den Haag onlangs uitvoerig besproken is in een telefoongesprek met premier Mark Rutte.

Incidenten

Borodin werd eerder deze maand door de politie in Den Haag aangehouden, omdat buren zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen.

Dit incident en de molestatie van een Nederlandse diplomaat in zijn woning kort erop, hebben de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen zwaar belast.

Poetin noemde Nederland "een van onze belangrijkste handels- en investeringspartners". Hij verwees naar de succesvolle zakelijke en culturele evenementen van het Nederland-Rusland jaar, en zei uit te kijken naar het bezoek van koning Willem-Alexander volgende maand.

Eerder op woensdag liet Moskou nog weten dat het niet meewerkt met het VN-Zeerechttribunaal in de zaak rond het Greenpeace-schip Arctic Sunrise.

Profiel Ron van Dartel