Ron van Dartel is al twee maanden actief in Moskou. Maar met het aanbieden van de geloofsbrieven aan president Vladimir Poetin is zijn aanstelling als ambassadeur in Rusland woensdag ook formeel afgerond.

Dat de ambassadeurspost in Moskou momenteel een gevoelige post is, is gerust een understatement te noemen.

Maar Van Dartel heeft zich goed door zijn eerste - incidentrijke - periode geslagen, zegt directeur Hans van Koningsbrugge van het Nederland-Rusland Centrum.

"Dankzij zijn ervaring in Oost-Europa is hij heel geschikt voor deze functie. Van 2006 tot 2010 was hij ambassadeur in Servië, traditioneel een goede vriend van Rusland. Het is een pre om de mentaliteit in de regio al te kennen."

OVSE

Van Dartel (60, getrouwd en vader van een zoon) studeerde in 1977 af als rechtenstudent in Utrecht. Na een lange carrière bij het ministerie van Economische Zaken, kwam hij in 1996 bij Buitenlandse Zaken terecht.

Hij was eerder onder andere vier jaar lang plaatsvervangend ambassadeur in Berlijn. Zijn laatste functie voordat hij naar Moskou verhuisde, was vertegenwoordiger bij de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Internationale ervaring genoeg, dus.

Van Koningsbrugge ontmoette Van Dartel al diverse keren. "Een aimabele man, met goede speeches. In Rusland is het een voordeel als je niet te stijf bent. Bovendien wordt het gewaardeerd als je de bijzondere cultuur en geschiedenis van het land kent. Ik heb daarom geen enkele reden om aan te nemen dat het mis gaat."

Weigeren

In theorie had Poetin de aanstelling van Van Dartel kunnen weigeren. Maar dat is hoogst ongebruikelijk, zegt diplomatiedeskundige Jan Melissen van Clingendael.

"Beide landen hebben er baat bij de onderlinge irritatie te dempen. Een normale relatie is in beider belang. Slechts landen die weinig protestmiddelen hebben, weigeren bij een slechte relatie soms een ambassadeur. Cuba deed het eens in de relatie met Spanje. Maar Rusland heeft daar helemaal geen belang bij."

Zware post

De ambassadeurspost in Moskou is een van de zwaardere, zegt Melissen. "Rusland is een autoritair land. In veel EU-landen kun je makkelijk opereren, maar hier is de rol van de staat belangrijk."

"Daar komt bij dat er veel economische belangen zijn. Als Van Dartel via onofficiële kanalen goed werk verricht, kan hij de contacten voor het Nederlandse bedrijfsleven vergemakkelijken.

"Overigens moet hij er wel tegen kunnen dat hij in de gaten wordt gehouden. Rusland heeft natuurlijk een geschiedenis op het gebied van geheime diensten. Dat heeft altijd impact op iemands functioneren."

Koning

Van Dartel blijft in principe vier jaar als ambassadeur in Rusland aan. Tot 9 november zal hij zich voornamelijk flink moeten inspannen om het geplande bezoek van koning Willem-Alexander tot een succes te maken.

Dat hij pas kort in Moskou zit, mag volgens Van Koningsbrugge daarin geen belemmering zijn. "Hij kent het klappen van de zweep en heeft bovendien een ervaren team om zich heen. Mocht hij vragen hebben, kan hij ze stellen."