Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil met de Verenigde Staten afspraken maken over de activiteiten van de Amerikaanse spionagedienst NSA, voor zover die Nederland of Nederlanders treffen.

De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD is daarover al enige tijd met NSA in gesprek. Plasterk heeft dat via zijn woordvoerder laten weten na berichtgeving dat NSA eind vorig jaar in een maand tijd 1,8 miljoen Nederlandse telefoontjes en sms'jes aftapte.

In een reactie stelt het ministerie: ''De Nederlandse regering heeft reeds eerder haar zorgen en verontrusting uitgesproken hierover. Mede op aandringen van Nederland is een werkgroep in gang gezet op Europees niveau, om samen met de Amerikanen de feiten helder te krijgen. Die rapporteert binnenkort. Tegelijkertijd is de Nederlandse dienst al enige tijd met de NSA in gesprek om te kijken of er tot wederzijdse afspraken kan worden gekomen.''

D66 verklaarde eerder zo snel mogelijk opheldering van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken te willen.

Hoe vaak de NSA in die maand precies een telefoongesprek heeft afgeluisterd is niet bekend. Ook is onduidelijk hoeveel nummers er in de maanden daarvoor en daarna zijn onderschept.

Henk Kamp

Eerder stelde stelde D66-Kamerlid Kees Verhoeven al Kamervragen aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) over telecombedrijven die misbruik maken van opslagregels voor telefoongegevens.

''Een buitenlandse inlichtingendienst die over onze schouder meekijkt, is het laatste waar Nederland op zit te wachten. Of het nu gaat om inlichtingendiensten of telecombedrijven, mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat telefoongesprekken en e-mails veilig zijn. Het is tijd dat we onze privacy beter beschermen. Alles wat wordt opgeslagen, kan ook op straat komen te liggen.''