Voor het eerst heeft een Nederlandse politieke partij een voorverkiezing gehouden zoals in de Verenigde Staten. In Zoetermeer konden zowel leden als niet-leden de komende lijsttrekker van de plaatselijke PvdA kiezen.

De zogeheten primary werd zaterdag gehouden op vijf stembureaus. Mensen konden de afgelopen week ook stemmen per post en via internet.

PvdA-voorzitter Hans Spekman was erbij en sprak zaterdagavond van een succes.

De verkiezing werd gewonnen door Taco Kuiper. Hij was al fractievoorzitter in Zoetermeer. Kuiper kreeg meer stemmen dan Margot Kraneveldt en Frans Muijzers.

In Zoetermeer brachten 125 PvdA-leden en 193 niet-leden hun stem uit. ''Vooraf dacht ik dat het al een hele prestatie zou zijn als er net zoveel niet-leden als leden zouden stemmen. Uiteindelijk zijn het er veel meer geworden. Ook buiten de partij hebben mensen interesse om hun stem te laten horen. Dat vind ik mooi'', zei Spekman.

Sabotage

Bang voor sabotage is Spekman niet. ''Iedereen die zich aanmeldde moest een simpel manifest ondertekenen. Daarin stonden uitgangspunten die voor ons belangrijk zijn, zoals gelijkheid en gelijke kansen. Ook moesten ze 2 euro betalen. Die drempels hebben we ingebracht vanwege grappenmakers. Sommige mensen zijn in voor een grap, maar het houdt op als ze er moeite voor moeten doen.''

In november houdt de PvdA nog twee primaries, in Groningen en in Spekmans eigen stad Utrecht. Daarna gaat een partijcommissie de methode evalueren. De conclusies komen begin volgend jaar.