Het kabinet wil een forse Nederlandse militaire bijdrage leveren aan de potentieel gevaarlijke VN-vredesmissie in Mali.

Dat meldt de Volkskrant op basis van ingewijden.

Nederland zou commando's, inlichtingenofficieren en Apache-gevechtshelikopter moeten gaan leveren voor de missie in het Afrikaanse land.

Het plan, dat over twee weken in de ministerraad besproken zal worden, voorziet in de uitzending van ongeveer vierhonderd Nederlanders.

Volgens de krant zijn de "makkelijke klussen", zoals het trainen van Malinezen in een ommuurd kamp, al vergeven aan andere landen. Het kabinet zou om die reden overwegen een veel gevaarlijkere bijdrage te leveren.

Reputatie

Nederlandse commando's zouden moeten gaan meedraaien in het hoogste geweldspectrum, onder meer om inlichtingen te verzamelen.

De Volkskrant meent, op basis van gesprekken met diplomaten, topmilitairen en politici, te weten dat de bijdrage grotendeels voortkomt uit de hoop om de geschonden reputatie te redden.

Twee eerdere pogingen om mee te doen aan de andere missie in Mali hebben schade aangericht in Brussel en Parijs, waardoor de VN-missie nu zo goed als zeker stukken riskanter is geworden dan de bedoeling was.

Zijlijn

Met name minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zou inmiddels vastbesloten zijn de reputatieschade te herstellen en heeft minister-president Mark Rutte weten te overtuigen.

De Veiligheidsraad heeft bepaald dat 12.600 blauwhelmen naar het land gestuurd moeten worden, maar er zijn er nog maar 5.200 gearriveerd.

De Fransen strijden al sinds januari tegen jihadisten. De EU schoot de Fransen in het vroege voorjaar te hulp, maar vijf van de 27 landen bleven aan de zijlijn staan, waaronder Nederland.

Vakbond

De militaire vakbond AFMP stelt duidelijke eisen aan een mogelijke Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali. De bond wil onder meer dat Nederland voldoende troepen stuurt en duidelijke afspraken maakt met VN-partners in het Noord-Afrikaanse land, zegt AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels zaterdag.

Volgens Snels kan een missie in Mali een "mooie testcase" zijn voor Defensie, dat ondanks de bezuinigingen denkt dergelijke internationale missies goed te kunnen uitvoeren.

Srebrenica

De militaire vakbond vindt het wel belangrijk dat er "echt voldoende capaciteit" naar het land gaat: "We willen geen herhaling van Srebrenica."