Timmermans hekelt 'emotionele' Russische politiek

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt dat in de Russische politiek en media te emotioneel is gereageerd op de incidenten tussen Nederland en Rusland. 

Hij is blij dat de Nederlandse samenleving zich kenmerkt door 'een grote mate van beheersing'. Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

"In de Russische media en politiek lopen de emoties hoog op", zei Timmermans. "Wij hebben gelukkig een andere samenleving." Timmermans prees Nederland om zijn vermogen om 'redelijk en rationeel te reageren'.

Donderdagavond kreeg de toch al broze verstandhouding tussen beide landen opnieuw een klap: een inbraak in een Russisch pand in de Banstraat in Den Haag donderdagavond. De politie gaat vooralsnog uit van een gewone inbraak, die losstaat van eerdere incidenten waardoor de diplomatieke spanning tussen Nederland en Rusland opliep. Minister Timmermans dacht naar eigen zeggen: "Nee hè."

Het was het zoveelste incident in korte tijd in het Nederland-Ruslandjaar. Vorige week werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin in zijn huis in Den Haag aangehouden omdat er geklaagd was over zijn gedrag tegen zijn kinderen. Nederland bood excuses aan, omdat de diplomaat onschendbaar is en niet opgepakt had mogen worden.

Elderenbosch

De verhoudingen werden nog verder verstoord toen de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in Rusland door onbekenden in zijn woning werd geslagen en vastgebonden. De relatie tussen beide landen stond al onder druk na de entering door Rusland van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise en Nederlands protest tegen de Russische houding ten opzichte van homo's.

Timmermans zegt er alles aan te doen om uit de impasse te komen en heeft de indruk dat zijn Russische collega Sergej Lavrov dat ook doet.

Bekijk de reactie van Timmermans:

Onderzoek

Rusland eiste van Nederland een grondig onderzoek naar de inbraak. De Russische autoriteiten stelden in een verklaring dat de politie snel ter plaatse was.

De inbraak in Den Haag is volgens de politie een ''reguliere inbraak’’, omdat er geen vernielingen zijn aangericht of leuzen zijn achtergelaten. Wel zijn enkele persoonlijke eigendommen van de bewoonster meegenomen. De inbraak past in het beeld van recente inbraken in dit deel van Den Haag.

Verontwaardiging

Uitlatingen van premier Mark Rutte leidden vrijdag ook nog tot verontwaardiging. Hij zei dat Nederland de agenten die diplomaat Borodin hadden gearresteerd niet zal straffen. Moskou had dat wel geëist. Dat schoot voorzitter Aleksej Poesjkov van de buitenlandcommissie van het Russische parlement in het verkeerde keelgat.

''Nieuwe Hollandse ziekte: voortaan mag de politie in Den Haag diplomaten slaan en arresteren'', liet hij via Twitter weten. Eerder had hij al gezegd dat de Nederlandse politie beter achter ''gelegaliseerde pedofielen'' kan aanzitten dan achter Russische diplomaten.

In een volgende tweet waarschuwde Poesjkov dat Den Haag een gevaarlijk precedent heeft gecreëerd door de Conventie van Wenen te schenden, die garandeert dat gastlanden diplomaten op hun grondgebied moeten beschermen. ''Dit kan een boemerangeffect hebben'', dreigt Poesjkov. ''Het principe van wederkerigheid in de diplomatie staat nog steeds overeind.''

Intussen houden de Russen de Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen nog vast. Ze wilde op borgtocht vrij maar de rechtbank in het Russische Moermansk wees haar verzoek af. Donderdag werd over de andere Nederlandse activist, Mannes Ubels, hetzelfde besloten.

'Hoofd koel houden'

Rutte zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat politici uit Nederland en Rusland het hoofd koel moeten houden en de drie incidenten die spelen tussen de landen stap voor stap moeten oplossen.

Hij kondigde aan er "met elkaar" voor te zorgen dat het Nederland-Ruslandjaar op 9 november met het bezoek van koning Willem-Alexander en een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) feestelijk wordt afgesloten.

Op een eventueel statement van het KCO wilde hij niet ingaan. "Het concertgebouworkest is een private instelling en gaat over de eigen agenda en planning. Het is niet van de overheid. We moeten bezien wat ze precies willen gaan doen, in het kader van repertoirekeuze of iets anders, maar we zullen het zo proberen te organiseren dat het een feestelijk afscheid wordt."

Lees meer over:
Tip de redactie