Vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen zal drie maanden afzien van wachtgeld, solliciteren naar een betaalde baan en daarna mogelijk wel wachtgeld ontvangen als hij geen betaalde baan heeft.

Dat is de strekking van een verklaring die hij vrijdag heeft gegeven. Hij ''neemt afstand van berichtgeving in de afgelopen dagen over (internationale) functies die hij zou hebben verzonnen en kwalificaties als 'vrijwilligerswerk' dat hij in Barcelona op kosten van de belastingbetaler zou gaan doen''.

Gedoeld wordt op een functie bij het UCLG, het internationaal verbond van gemeenten waar Rehwinkel op vrijwilligersbasis zegt te gaan werken. In meerdere media werd woensdag getwijfeld aan het bestaan van die functie en het verzoek dat hem gedaan zou zijn daar rampenmanager te worden.

Rehwinkel liet eerder weten per 1 november zijn functie als burgemeester vrijwillig neer te leggen om dan in Barcelona als vrijwilliger aan de slag te gaan als speciaal vertegenwoordiger van de internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties.

Beschikbaar

Volgens de verklaring van vrijdag is hij beschikbaar om ook na zijn vertrek als burgemeester van Groningen de functie te aanvaarden.

Rehwinkel blijft erbij dat hij op 2 oktober door het Executive Bureau van de UCLG (United Cities Local Governments) gevraagd is op te treden als rapporteur op het gebied van het herinstalleren van lokale overheden na rampen en crisissituaties.

Over het wachtgeld waarop Rehwinkel formeel recht heeft, ontstond gemor bij meerdere lokale partijen en binnen Rehwinkels eigen partij, de PvdA. ''Ondanks het wettelijke recht op wachtgeld zet ik deze stap om Groningen goed te verlaten, in het belang van mijn partij alsook ten behoeve van organisaties (UCLG, VNG) en personen die net als ik geschaad worden door deze kwestie.''