'Gemeente faciliteert mensenhandel en uitbuiting'

Er moet een definitief einde worden gemaakt aan tippelzones. Daarvoor pleit ChristenUnie-Kamerlid Gert Jan Segers vrijdag op de Dag tegen de Mensenhandel.

Hij wil dat minister Opstelten (Justitie) met de vier gemeenten waar nog tippelzones zijn (Groningen, Utrecht, Arnhem en Nijmegen) in gesprek gaat om een eind te maken aan de in zijn ogen "inhumane" behandeling van vrouwen.

Desnoods moet er wetgeving komen om de sluiting af te dwingen. "Het is cynisch om te zien hoe vrouwen zich voor tien euro laten misbruiken", aldus Segers.

Hij spreekt van een verwevenheid van mensenhandel en uitbuiting met kwetsbare vrouwen die door de gemeente wordt gefaciliteerd. 

Problemen 

Volgens hem wordt er nu vaak weggekeken van de problemen door een hek om de tippelzone te zetten. "Het wordt toegestaan zolang de omgeving er geen last van heeft", stelt hij. 

Segers wil dat gemeenten de tippelzones sluiten en zorgen voor uitstapprogramma's voor de vaak aan drugs verslaafde prostituees.

"Het feit dat ze verslaafd zijn betekent dat ze geen vrije keuze hebben om er uit te stappen", aldus het Kamerlid. 

Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer gesproken over mensenhandel. Daar zal hij Opstelten vragen met de gemeenten in gesprek te gaan en pleiten voor meer uitstapprogramma's.

Tip de redactie