Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma is bezig met een plan om "asociale mensen" te verplichten naar de stadsrand te verhuizen.

Dat heeft een medewerker van de gemeente Almere vrijdag laten weten.

Het stadbestuur is met woningcorporaties in overleg over de mogelijkheden. Volgens burgemeester Annemarie Jorritsma hebben de woningcorporaties al eerder nagedacht over een dergelijk plan.

"Met gezamenlijke inspanning moeten we wel een plek kunnen vinden waar het uitgevoerd kan worden", aldus Jorritsma donderdagavond tegen Omroep Flevoland.

De bedoeling is om een aantal huurwoningen aan de rand van de stad te plaatsen waar mensen die veelvoudig ernstig overlast veroorzaken, verplicht moeten gaan wonen.

Overlast 

Jorritsma benadruk de noodzaak. "Er zijn mensen in Almere die heel ernstige overlast ervaren. Soms gaat het om dag en nacht harde muziek en soms zelfs om bedreigingen."

Volgens de burgemeester kan de politie in veel van deze kwesties niets betekenen. "Vaak gaat het niet om strafbare zaken. Woonoverlast is vaak gebaseerd op ernstig treiteren. Er moet wel een dossier opgebouwd worden van aangiftes en meldingen, maar als deze niet strafbaar zijn, kan er weinig aan worden gedaan."

Jorritsma kan niet zeggen hoe groot de groep is die overlast veroorzaakt. Voor minder erge gevallen zegt ze buurtbemiddeling te gebruiken. "De mensen die niet op deze manier te handhaven zijn, moeten op een andere manier aangepakt kunnen worden."

Almere

Enkele jaren geleden is in Almere een vergelijkbaar plan, genaamd "Skaevehuse", stukgelopen door een gebrek aan geld. Waar de huizen in Almere precies komen te staan is nog onduidelijk.