De Haagse wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) heeft donderdagavond excuses aangeboden aan de gemeenteraad.

De Telegraaf meldde donderdag dat Kool jaarlijks 7000 euro subsidie verstrekt aan de Stichting Willem Drees Lezing, waar hij zelf in het bestuur zat. Die nevenfunctie had hij niet gemeld, en dat had wel gemoeten, gaf Kool toe. Hij verdedigde de subsidie echter.

Kool kreeg felle kritiek uit de gemeenteraad. De Haagse PVV beschuldigde hem van belangenverstrengeling, de SP sprak van vriendjespolitiek.

De Willem Drees Lezing wordt sinds 1990 ieder najaar gehouden. De stichting wil de aandacht voor de betekenis van oud-premier Drees voor de verzorgingsstaat levendig houden. Dit jaar hield premier Mark Rutte de lezing. Hij verdedigde er afgelopen maandag zijn idee van de participatiesamenleving.

De gemeente Den Haag steunt de stichting omdat Drees als premier in de hofstad zetelde, er woonde en er wethouder is geweest.

Volgens Kool hebben Haagse collegeleden sinds de oprichting van de stichting in het bestuur gezeten. ''Zodoende heb ik deze functie bij mijn aantreden ook op mij genomen'', aldus de wethouder.