
Tweede Kamerleden naar VS om JSF
Het bezoek is een voorbereiding op een aantal debatten over de toekomst van de krijgsmacht.
Minister Jeanine Hennis van Defensie besloot op Prinsjesdag over te gaan tot de aanschaf van 37 JSF-toestellen. Dit besluit moet echter wel goedgekeurd worden door de Tweede en de Eerste Kamer.
Dit ligt vooral lastig bij de achterban van de PvdA.
Washington
De Tweede Kamerleden, twee van de VVD- en PvdA-fracties en van de PVV, CDA, D66 en ChristenUnie één kamerlid, bezoeken Washington en twee luchtmachtbases.
In Washington worden diverse gesprekken gevoerd met overheidsinstanties zoals het Pentagon, National Defense University en het JSF Project Office, maar ook met de vliegtuigproducent Lockheed Martin.
Tijdens het bezoek zal ook worden gepraat over het gebruik van onbemande vliegtuigen die ook wel 'drones' worden genoemd.
Lightning II
Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van de JSF. De officiële naam is F-35 Lightning II. De ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig wordt geleid door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin.
Nederland heeft inmiddels 1,3 miljard euro in het project geïnvesteerd. In ruil voor deelname aan het ontwikkelingstraject krijgt het Nederlandse bedrijfsleven opdrachten. Er zijn al twee testtoestellen gekocht.
Problemen
De JSF heeft veel last gehad van kostenoverschrijdingen en technische problemen. De PvdA wilde vorige zomer nog uit het JSF-programma stappen, terwijl de VVD altijd een voorkeur heeft gehad voor het toestel.
De Algemene Rekenkamer uitte kritiek op de beslissing. Volgens de Rekenkamer kan het ministerie van Defensie niet stellig beloven dat er na aankoop van de 37 JSF’s altijd vier toestellen beschikbaar zullen zijn voor internationale missies.
"Defensie heeft slecht gecommuniceerd hoeveel je effectief kunt doen met de aanschaf van zo veel toestellen", stelde Saskia Stuiveling van de Rekenkamer.
Op 6 november wordt de aanschaf van de JSF besproken in de Tweede Kamer.