Het kabinet moet het 'illegalenquotum' afschaffen. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat.

Volgens staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) verandert er in de praktijk niet veel nu ChristenUnie, PvdA, D66, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50PLUS donderdag een motie van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind steunden waarin het kabinet wordt opgeroepen ''de kwantitatieve richtlijnen voor het aanhouden van uitgeprocedeerde vreemdelingen zonder strafrechtelijke antecedenten los te laten''. Dit wordt ook wel omschreven als het 'illegalenquotum'.

''Er is geen illegalenquotum en we sturen al niet alleen op cijfers. We hebben kwantitatieve en kwalitatieve doelen'', stelt Teeven. Joel Voordewind (ChristenUnie) vindt dat er wel degelijk wat verandert en spreekt van een mijlpaal die is bereikt.

''De taakopdracht aan de politie is eruit gehaald. Politiechefs hoeven nu geen vastgesteld aantal illegalen meer op te pakken. Illegalen hoeven niet meer binnen te blijven zitten. Alleen criminele personen worden opgepakt", aldus Voordewind.

Hij zegt verder: ''Dit is allemaal politiek. Teeven probeert het bewust heel klein te houden want hij voelt de hete adem van de PVV in zijn nek. Maar het afschaffen van het illegalenquotum is wel degelijk een grote stap voorwaarts richting een menselijker asielbeleid. Het quotum was nog onderdeel van beleid en het is er nu af. De druk is er nu af voor de politie en de spanning voor uitgeprocedeerden. Want die zwierven zonder papieren op straat nu ze ook niet meer mochten worden opgevangen door gemeenten.''

Quotum

De Kamer constateert in de motie ook dat de politie niet aan het quotum kan voldoen. De politie hield tussen juni 2012 en juni 2013 3220 vreemdelingen aan, waar 4000 de doelstelling was.

Regeringspartij de PvdA hielp de oppositie aan een meerderheid voor de motie. Het congres van de PvdA had eerder al uitgesproken dat het quotum moest verdwijnen.

De PvdA-fractie had dat standpunt overgenomen in de hele discussie over een humaner asielbeleid naar aanleiding van de strafbaarstelling van illegaliteit en de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.