Timmermans wil niet stoppen met Ruslandjaar

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) wil niet dat Nederland nu al stopt met het Nederland-Ruslandjaar als gevolg van de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch. "Dat is niet een faire vraag op dit moment."

Dit heeft Timmermans donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer. "Dan kap je de mogelijkheid af om met elkaar in gesprek te gaan", aldus de minister. 

Hij erkende dat er op dit moment sprake is van "ingewikkelde verhoudingen" met Rusland.  Toch vindt hij het stoppen van het Nederland-Ruslandjaar "te snel en te kort door de bocht". 

Verschillende partijen, zoals de PVV, D66 en de SP hadden hier wel op aangedrongen.

Willem-Alexander

Timmermans wil de kwestie bovendien bilateraal blijven bespreken. Het geplande bezoek van koning Willem-Alexander op 9 november moet ook gewoon doorgaan, aldus Timmermans.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes stelde eerder in het debat ook al dat het stoppen van het jaar volgens de fractie te ver gaat. Andere oppositiepartijen reageerden kritisch op deze opstelling van Servaes, omdat die eerder wel had gezegd dat er een 'pas op de plaats' gemaakt moest worden in het Ruslandjaar. Nu wil hij echter eerst het  strafrechtelijk onderzoek naar de zaak afwachten. 

Wel stelde de PvdA'er dat pas na het herfstreces op 30 oktober een beslissing moet worden genomen over het bezoek van Willem-Alexander. 

Bekijk Timmerman's reactie:

Tentoonstelling

Koningin Máxima zal vrijdagmiddag ook gewoon de tentoonstelling in het Stedelijk Museum over de Russische kunstenaar Kazimir Malevitsj en de avant-garde openen. De tentoonstelling is de culturele afsluiter van het inmiddels omstreden Nederland-Rusland jaar.

Een woordvoerder van het museum liet donderdag desgevraagd weten geen reden te zien om de tentoonstelling en opening aan te passen. Meer dan vijfhonderd werken van de abstracte kunstenaar worden aan het publiek getoond.

Handelsrelatie

Ook de VVD stelde al dat een handelsrelatie van 30 miljard euro niet op het spel gezet moet worden door het incident, aldus Han ten Broeke.

Ten Broeke haalde flink uit naar D66'er Sjoerd Sjoerdsma in het debat. D66 maakt Willem-Alexander tot 'pion' in de betrekkingen met Rusland, aldus Ten Broeke. 

Curieus

Timmermans noemde het verder nog 'heel curieus' dat de politie pas na een uur na de melding van de mishandeling van de Nederlandse diplomaat bij hem op de stoep stond, terwijl het bureau van de politie zich op 500 meter van zijn huis bevond.

Borodin

Eerder zei Timmermans over de kwestie-Borodin dat het feit dat Rusland de zaak nog niet als opgelost beschouwt, voor hem "niks nieuws" is. "Dat standpunt kennen we."

Dmitri Borodin is de tweede man van de Russische ambassade in Den Haag. Hij werd onlangs opgepakt door de politie omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. Moskou reageerde woedend.

Timmermans heeft zijn excuses voor de aanhouding aangeboden. De Russen eisen dat de agenten worden bestraft en dat de familie Borodin compensatie krijgt.

Er wordt donderdagmiddag opnieuw met de Russische ambassadeur over de zaak gesproken, aldus Timmermans. De Russen krijgen meer informatie over de zaak. "De ambassadeur hoort onze visie van wat er is gebeurd." Timmermans verklaarde eerder begrip te hebben voor het handelen van de agenten die Borodin oppakten.

Zeerechttribunaal

Tot slot zei Timmermans dat Nederland mogelijk  maandag naar het Internationaal Zeerechttribunaal stapt over het schip Arctic Sunrise van Greenpeace en de bemanning ervan, als zich voor die dag geen ontwikkelingen voordoen.

De bemanningsleden van de Arctic Sunrise, dat onder de Nederlandse vlag vaart, deden enkele weken geleden mee aan een actie bij een Russisch boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Het schip werd bestormd en naar de Russische stad Moermansk gesleept. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, zit sindsdien vast.

Tip de redactie