Staatssecretaris Sander Dekker (Media) accepteert het voorstel van de begrotingsakkoordpartijen D66, ChristenUnie en SGP om de bezuinigingen op de publieke omroep te beperken.

Dat bleek donderdag tijdens het heropende debat over de mediabezuinigingen. 

Dekker noemt het voorstel "verdedigbaar", maar benadrukt dat er nog steeds een stevige bezuinigingsopdracht ligt. Ook moet er volgens hem verder gesproken worden over het onderscheidende karakter van de programma's van de publieke omroep.

Afgelopen vrijdag kwamen VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP tot een begrotingsakkoord. Onderdeel hiervan was dat de extra bezuiniging op de mediabegroting zou worden gehalveerd van 100 naar 50 miljoen. 

In het voorstel van de partijen wordt onder meer de pijn voor de publieke omroep flink verzacht. Van de extra bezuinigingsoperatie van 45 miljoen euro blijft slechts drie miljoen over. 

Overigens blijft er daarnaast nog wel een bezuinigingsbedrag uit Rutte 1 staan. In totaal wordt komende jaren 160 miljoen van het totaalbudget van 563 miljoen geschrapt.

Regionale omroep

Ook de regionale omroepen krijgen in het voorstel van de partijen meer lucht. Van de 25 miljoen euro die er bezuinigd zou worden, blijft zeventien miljoen over.

Verder roepen de partijen op om het geld dat is wegbezuinigd op het Mediafonds te oormerken binnen het NPO-budget. Dit gaat om een bedrag van 16,6 miljoen. Met dit geld kunnen documentaires en drama's wordt gemaakt.

Afgelopen week werd er in de Tweede Kamer nog langdurig gedebatteerd over de bezuinigingsoperatie van honderd miljoen. Nadat vrijdag het begrotingsakkoord tot stand kwam, was dit reden om het debat hierover te heropenen.

Eigen inkomsten

Meer eigen inkomsten zouden de pijn verder kunnen verzachten voor de omroepen, die afgelopen jaren vaker geconfronteerd werden met bezuinigingsoperaties.

Zo becijferde een onderzoeksbureau dat de publieke omroep binnen de huidige regels tot 43 miljoen aan extra inkomsten kan genereren. 

Als de regels worden aangepast binnen Europese kaders kan er zelfs 107 miljoen aan extra eigen inkomsten worden opgehaald, zo becijferde het onderzoeksbureau. Zo kan de omroep bijvoorbeeld extra geld ophalen door meer geld van de kabelaars als Ziggo en UPC te vragen.