Koning Willem-Alexander opent nieuwe ministeries

Met een eerste handtekening in het gastenboek heeft koning Willem-Alexander donderdag het nieuwe gezamenlijke gebouw van de ministeries van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken in Den Haag geopend.

Het gebouw van Hans Kollhoff is het grootste kantoor van het land en met 146 meter het hoogste van Den Haag. Vanuit de top kun je bij helder weer tot zeer ver in de omtrek kijken.

Kollhoff liet zich inspireren door de eerste wolkenkrabbers in Chicago. De bouw duurde vier jaar en kostte zo'n 330 miljoen euro, dat was binnen de geplande tijd en binnen budget. 

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei bij de opening dat ''zo'n wijde blik geen kwaad kan.'' Volgens de minister verandert het "klimaat van een overleg" meteen als hij helemaal boven in de 'sky lobby' met iemand van gedachten wisselt.

In het gebouw werken vijfduizend ambtenaren aan vierduizend werkplekken. Het zijn zo veel mogelijk flexplekken. ''Slechts de ministers en een paar anderen hebben nog een vaste plaats weten te bemachtigen'', aldus minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Maar zijn collega en medebewoner van het gebouw Stef Blok (Wonen) bestreed dat: ''Als er één is met een flexplek, dan is het wel een minister'', grapte hij doelend op de onbestendigheid van het politieke bestaan.

De verhuizing naar het nieuwe pand is volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie inmiddels afgerond.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie